12 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Άγιον Όρος επιστρέφει κλεμμένο βυζαντινό χειρόγραφο

Βυζαντινό χειρόγραφο του 12ου αιώνα, που είχε κλαπεί την άνοιξη του 1960 από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους και, αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές, κατέληξε, το 1983 στο Μουσείο Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, επαναπατρίστηκε χθες, μετά από...
ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Ο επαναπατρισμός έγινε σε εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου Getty με το υπουργείο Πολιτισμού, του 2011.

Πρόκειται για έναν περγαμηνό κώδικα του 1933, από το εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο.

Το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και φέρει λαμπρή εικονογράφηση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων. Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Το αριστούργημα αυτό της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου – έως τις 30 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των δώδεκα Αποστόλων, το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.