03 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δέκα πλωτά σπίτια του μέλλοντος -Φουτουριστικά σχέδια και χλιδή πάνω στο νερό [εικόνες]

Οσοι ζουν στη θάλασσα, λόγω επαγγέλματος, νοσταλγούν τη στεριά. Οι λίγοι που το κάνουν από επιλογή, είναι συνήθως εναλλακτικοί τύποι που έχουν μετατρέψει κάποιο σκάφος σε μόνιμη κατοικία. Ομως στο μέλλον τα πλωτά σπίτια θα γίνουν κανόνας.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις επόμενες δεκαετίες, όταν η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει αρκετούς να αναζητήσουν ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής. Και εκεί τα σπίτια που θα πλέουν στο νερό θα γίνουν μία συνηθισμένη επιλογή.

Το Forbes εντόπισε δέκα από τα σχέδια που θεωρείται ότι θα αποτελέσουν τις κορυφαίες πλωτές κατοικίες του μέλλοντος. Αλλα μοιάζουν με θόλους, κάποια θυμίζουν μέδουσες, παγόβουνα ή διαστημόπλοια- άλλωστε και το όνομά τους παραπέμπει στην πηγή της έμπνευσης- έχουν φουτουριστικό σχεδιασμό.

Η χωρητικότητά τους διαφέρει, ανάλογα με την περίπτωση. Το Pearl για παράδειγμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε κατοίκους. Πρόκειται για ένα πλωτό σπίτι που χάρη στο ανατρεπτικό σχέδιό του μπορεί να επιπλεύσει ακόμη και σε ταραγμένη ανοιχτή θάλασσα, ενώ διαθέτει το δικό του θερμοκήπιο. Τα φυτά θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ με ειδική επεξεργασία το νερό της βροχής θα μετατρέπεται σε πόσιμο.

Το Jellyfish 45 από την άλλη, μπορεί να φιλοξενήσει έξι άτομα, τόσο πάνω όσο και κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ τα τοιχώματα θα επιτρέπουν την ελεύθερη θέα στο βυθό. Αυτό πάντως δεν είναι σχεδιασμένο για την ανοιχτή θάλασσα, αλλά είναι πιο κατάλληλο για μία μαρίνα.


WHY Floating Home


The Citadel


House On Water


Ome

Pearl


Tafoni Floating Home

Fioriella


Jellyfish 45


Floating House

Iceberg