21 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί έχασε ο Κωσταράκος; Τα σενάρια

Δεν είναι λίγο αυτό που κατάφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος. Ήταν ο πρώτος Έλληνας υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO. Όπως αποδείχτηκε δεν ήταν μια “διακοσμητική” υποψηφιότητα. Έχοντας όπως έδειξαν τα πράγματα απέναντί του τους αμερικανούς, ο Κωσταράκος κατάφερε να πάει την εκλογή σε δεύτερη ψηφοφορία κι εκεί να χάσει για ελάχιστες ψήφους από τον Τσέχο υποψήφιο.

Γιατί έχασε;

Νομίζουμε ότι οι αμερικανοί -οι οποίοι έχουν πολύ καλή άποψη και σχέσεις άριστες με τον Κωσταράκο- δεν επιθυμούσαν αυτή τη στιγμή να αναλάβει Έλληνας αυτή τη θέση. Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα θέμα που δεν …αρέσει ούτε στους αμερικανούς ,ούτε και στο NATO. Κι όσο κι αν εμπιστεύονταν τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ότι δεν θα μετέτρεπε την θέση του προέδρου σε “ελληνική υπόθεση” δεν ήθελαν να ρισκάρουν.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι ΗΠΑ στήριζαν τον Ιταλό ναύαρχο. Είτε μπλόφαραν ,είτε όταν εκείνος δεν πέρασε καν στον δευτερο γύρο επέλεξαν τον Τσέχο . Σοβαρό είναι το ενδεχομένο να ήθελαν από την αρχή τον Τσέχο. Η κατάσταση με την Ρωσία κάνει πολύτιμες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που είναι “βασιλικότερες του βασιλέως” έναντι της Ρωσίας. Τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων και δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη διαρκώς ανανεώνονται με στόχο να φθάσει το NATO ,στην “πόρτα” της Ρωσίας.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε δουλέψει όπως αποδείχτηκε πολύ μεθοδικά έναν ολόκληρο χρόνο “τρέχοντας” μια “προεκλογική εκστρατεία” που λίγο έλειψε να αποδειχτεί αποτελεσματική.

Είναι γνωστό ότι έξω τα πάει καλά. “Μέσα” έχει πρόβλημα.

Αλλά σ΄ αυτά αναγκαστικά θα επιστρέψει από αύριο.

http://www.onalert.gr/stories/giati-exase-o-kostarakos-ta-senaria