14 Σεπτεμβρίου 2014

Α. Τσίπρας: Δεσμεύτηκε ότι... λεφτά υπάρχουν και μοίρασε "ευθύνη"

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στο βήμα της 79ης ΔΕΘ, ως εν αναμονή Πρωθυπουργός μιας χώρας διαλυμένης, διχασμένης, κατεστραμένης. Ο ίδιος μάλιστα με τα μελανότερα των χρωμάτων σκιαγράφησε το προφίλ της Ελλάδας δηλώνοντας ότι "δε θα παραλάβουμε απλώς καμένη γη". Έτι χειρότερη κρίνει την ζοφερή κατάσταση κοινωνίας τε και οικονομίας.

Αυτό πάντως ουδόλως τον εμπόδισε να τάξει σειρά παροχών , από δωρέαν ρεύμα και στέγη, έως "σεισάχθεια" για τα "κόκκινα" δάνεια την ίδια στιγμή που κατήγγειλε την παράδοση των "παλαιοκομματικών" προκατόχων του, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είχαν μετατρέψει τη ΔΕΘ σε φθινοπωρινό μπαλκόνι παροχών.

Στην εύλογη δε ερώτηση που του απευθύνεται πανταχόθεν για το πόθεν θα βρει τα χρήματα των μέτρων που εξαγγέλλει, απάντησε με την υπόδειξη ότι : "Η οικονομία δεν είναι λογιστική".

Στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπλήξεις δεν υπήρχαν. Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων,  σθεναρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ακύρωση του μνημονίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, 84 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη,  "νέα σεισάχθεια" για τα χρέη, πάταξη φοροδιαφυγής, αύξηση των θέσεων εργασίας, διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας, μερική αποκατάσταση των συντάξεων, έλεγχο των off-shore εταιρειών, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, δωρεάν ρεύμα και στέγη για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, μετονόμασε τις "υποσχέσεις" σε "ευθύνη", δηλώνοντας ότι δεν υπόσχεται, αλλά δεσμεύεται, δε μοιράζει υποσχέσεις, μοιράζει... "ευθύνη" και με "πατριωτισμό και φιλότιμο" θα ανασυγκροτήσει την Ελλάδα.

Ζήτησε από την Κυβέρνηση εκλογές, από τον λαό να του δώσει αυτοδυναμία και επανέλαβε - χωρίς οξείς χαρακτηρισμούς- ότι οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι ανίκανοι να διαπραγματευούν με τους δανειστές διότι, κατά τον ίδιο, συμμερίζονται την αντίληψή τους για το δέον γενέσθαι στη χώρα.

Θέτοντας το διακύβευμα των επόμενων εκλογών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι συνοψίζεται σε "Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση", δηλώνοντας εμμέσως ότι οι κάλπες θα στηθούν... προσεχώς.

Πηγή:www.capital.gr