11 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΧΕΙ ΚΛΑΣΕΙ ΜΕΝΤΕΣ Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ! H Gazprom μειώνει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού βλέπει να πέφτει η ζήτηση

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες απ' όσο προβλεπόταν αρχικά και η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί αισθητά, όπως εκτιμά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom τα καθαρά κέρδη του οποίου  κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έπεσαν κατά 41% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η εταιρεία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα λόγω της διένεξής της με το Κίεβο, που ακόμη δεν έχει επιλυθεί ακόμη, και της επιθυμίας της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθώς η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz καθυστερεί ή δεν πληρώνει τα χρέη της στη Μόσχα, η Gazprom αναγκάστηκε να διαγράψει το ποσό των 71,3 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,9 δισ. δολάρια).

Ο υποδιευθυντής της Gazprom Μιχαήλ Μάλγκιν είπε επίσης ότι η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από 387 δολάρια που ήταν το 2013.

Όσον αφορά τα χρέη της Ουκρανίας, η Gazprom υποστηρίζει ότι ανέρχονται στο ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων.

Ο διευθυντής της EON, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Γερμανίας, Γιοχάνες Τάισεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο «δεν αποτελεί λόγο για να αρχίσουμε να πλέκουμε πουλόβερ».

Οι δηλώσεις του Τάισεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ, είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν τους Γερμανούς που φοβούνται ότι θα διαταραχθεί ο εφοδιασμός της αγοράς με φυσικό αέριο τον χειμώνα.