Ισχυρές πιέσεις στη γερμανική πλευρά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων θα ασκήσει στην αυριανή συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, εκφράζοντας την άποψη του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει τη χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τους αποδεκτούς τίτλους στο πρόγραμμα αγοράς ABS (τιτλοποιημένα δάνεια) από την κεντρική τράπεζα. Την πληροφορία αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου, που θα ακολουθήσει την αυριανή συνεδρίαση στη Φραγκφούρτη. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ αποδέχεται ως εχέγγυο δανεισμού τίτλους ABS με αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒΒ.
Τίτλοι «junk»
Εφόσον υιοθετηθεί η ίδια λογική και στο πρόγραμμα αγοράς ABS, δεν θα γίνονται δεκτοί τίτλοι με αξιολόγηση «junk» («σκουπίδια»), δηλαδή ΒΒ ή χαμηλότερα. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται με Β από την S&P και την Fitch και με Caa1 από τη Moody's, οπότε είναι προφανές ότι τα ABS που κατέχουν ελληνικές τράπεζες δεν θα γίνονταν δεκτά στο πρόγραμμα αγοράς από την ΕΚΤ. Το ίδιο ισχύει και για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας είναι ελαφρώς χειρότερη από εκείνη της ελληνικής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου η θετική επίπτωση του προγράμματος να φτάσει σε κάθε άκρη της Ευρωζώνης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί αύριο η ΕΚΤ να αγοράσει και τίτλους «junk» σε Ελλάδα και Κύπρο. Στις ελληνικές τράπεζες εκτιμούν το όφελος που θα προκύψει στα 10 δισ. ευρώ, καθώς τα τιτλοποιημένα δάνεια που έχουν εκδώσει (περιλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν οι ίδιες) υπολογίζονται μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ (τα senior, δηλαδή καλύτερης ποιότητας) είναι περίπου τα μισά, οπότε το ποσό περιορίζεται σε 10-15 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι τίτλοι θα αγοραστούν από την ΕΚΤ με κάποια έκπτωση (π.χ. στο 65% της τιμής), το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.
Θετικές επιπτώσεις
«Πρόκειται για μια εξέλιξη με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», δήλωσε ανώτερο στέλεχος ελληνικής τράπεζας στους FT. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του γερμανικού «στρατοπέδου». Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο μήνα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, διαφώνησε δημοσίως με το πρόγραμμα αγοράς ABS, ενώ αντιρρήσεις έχει εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η υιοθέτηση χαλαρών κανόνων για τους τίτλους που θα αγοραστούν είναι προφανές ότι καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας. Ενδεχομένως η συμβιβαστική λύση που θα δοθεί να είναι η αγορά εξαιρετικά περιορισμένης αξίας ελληνικών και κυπριακών τίτλων. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει μετωπική σύγκρουση και ψηφοφορία, στην οποία δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μειοψηφήσει η γερμανική πλευρά.
Πληθωρισμός
Στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας (0,3%) υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 0,4% τον Αύγουστο.
«Πυρήνας»Η υποχώρηση του δομικού τιμαρίθμου στο 0,7% από 0,9% την ίδια περίοδο αποδυναμώνει τα επιχειρήματα όσων απέδιδαν την πτώση του πληθωρισμού κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας και υποδεικνύει ότι η τάση έχει βαθύτερα, διαρθρωτικά αίτια.
Ανεργία
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπει και η παραμονή του ποσοστού ανεργίας την Ευρωζώνη στο 11,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιούλιο, με την ανεργία στη Γερμανία να εμφανίζει απρόσμενη αύξηση κατά 12.000 άτομα τον περασμένο μήνα.
www.imerisia.gr