08 Οκτωβρίου 2014

Καταδικάστηκαν 17 άτομα για κατασκοπεία στα Σκόπια -Φέρονται να έδιναν πληροφορίες και στην Ελλάδα

Δικαστήριο των Σκοπίων έκρινε ενόχους τουλάχιστον 17 άτομα που εμπλέκονται σε κύκλωμα κατασκοπείας, σε μια δίκη που για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας διεξήχθη με κλειστές πόρτες.

Όπως μεταφέρει το BBC και το πρακτορείο Tanjug, οκτώ μέλη της ομάδας κρίθηκαν ένοχοι τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι παρέδωσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ξένες χώρες. Εννιά μέλη κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία της απάτης, του εκβιασμού και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Παρότι τα στοιχεία των καταδικασθέντων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τα τοπικά μίντια αναφέρουν πως κάποιοι εξ αυτών ήταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, μέλη της υπουργείου Άμυνας και της δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της αστυνομίας.

Το ΑFP μετέδωσε πως ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών Μαριάν Εφρέμοφ που ήταν επικεφαλής της οργάνωσης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο πρώην στρατηγός της αστυνομίας Γκόραν Στόικοφ με εννέα χρόνια κάθειρξη.

Το δικαστήριο των Σκοπίων που εξέτασε την υπόθεση σημειώνει πως η δράση της ομάδας ξεκίνησε το 2009 και ήταν ενεργή μέχρι και το 2012. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν πως τα μέλη του κυκλώματος πούλησαν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Ουγγαρίας.