08 Οκτωβρίου 2014

Τρεις τρόποι που θα αλλάξουν τελείως τα ταξίδια μας ως το 2024

Η ιστοσελίδα ταξιδιωτικών κρατήσεων Skyscanner κυκλοφόρησε μια έκθεση που προβλέπει πως θα είναι τα ταξίδια μας ως το 2024. Για τη σύνταξη της έκθεσης, το Skyscanner συνεργάστηκε με 56 εμπειρογνώμονες, που ανέλυσαν και παρουσίασαν τις πρωτοποριακές τεχνολογίες και τους νέους συναρπαστικούς προορισμούς που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία κατά τα επόμενα δέκα χρόνια. Ιδού μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ταξιδιωτικά χαρακτηριστικά μπορούμε να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον:
Όλοι θα έχουν έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό
Ο καθένας θα έχει τον προσωπικό ψηφιακό βοηθό του, σε συσκευές τεχνολογίας που φοριούνται, όπως ρολόγια ή κοσμήματα. Αυτοί οι ψηφιακοί φίλοι θα λειτουργούν ως ένα είδος ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού πράκτορα, κάνοντας εξατομικευμένες διαδρομές, λειτουργώντας ως ξεναγοί και μεταφράζοντας γλώσσες σε πραγματικό χρόνο.

Οι βοηθοί θα γνωρίζουν τον πελάτη και θα είναι σε θέση να τους συστήνουν προορισμούς, με βάση τις προτιμήσεις του. Θα είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, παρέχοντας 3D ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσα από ολογράμματα και εικόνες. Αυτοί οι βοηθοί υψηλής τεχνολογίας είναι ήδη στα σκαριά: το Desti, μια ταξιδιωτική εφαρμογή με ομιλία από την SRI International (το ίδιο ινστιτούτο που αναπτύχθηκε το Siri της Apple), προσωποποιεί τα ταξίδια μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, την κατανόηση της φυσικής γλώσσας, τη σημασιολογική αναζήτηση και τις νέες τεχνολογίες αλληλεπίδρασης. Το SAMI της Samsung είναι μια ακόμα διαδραστική συσκευή που παρακολουθεί τον τρόπο ζωής και την υγεία του χρήστη. Η Apple, επίσης, φέρεται να αναπτύσσει ένα SmartWatch επόμενης γενιάς που θα περιέχει 3D ολογραφικές οθόνες με πλήρη οδικά τοπία και σχηματικές παραστάσεις του εδάφους, ώστε να γίνονται τα ταξίδια μας πιο εύκολα. Το Skyscanner προβλέπει ότι μέχρι το 2018, οι ετήσιες πωλήσεις της τεχνολογίας που φοριέται, όπως το Sony SmartWatch και το Samsung Galaxy Gear, θα φτάσουν τα 485 εκατομμύρια.

Τα αεροδρόμια θα γίνουν προορισμοί όπου οι ταξιδιώτες θα θέλουν να περνούν τον χρόνο τους
Συνιστάται συνήθως οι επιβάτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση τους - τρεις ώρες, αν είναι διεθνή. Αλλά σε πολλά αεροδρόμια, δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις αφού έχει γίνει ο έλεγχος. Το Changi Airport της Σιγκαπούρης, που συχνά ονομάζεται το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Το Skyscanner προβλέπει ότι και άλλα αεροδρόμια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στο Changi, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν περίπατο σε παγκόσμιας κλάσης έργα τέχνης, κολύμπι σε μια πισίνα στον τελευταίο όροφο, ή να δουν μια ταινία σε έναν από τους τέσσερις πολυτελείς κινηματογράφους του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ έχει μια βιβλιοθήκη και μουσείο που διαθέτει ολλανδικά αριστουργήματα δανεισμένα από το Rijksmuseum. Και το αεροδρόμιο του Μονάχου διαθέτει γιατρούς, όπως οφθαλμίατρους και οδοντίατρους, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμά τους μέσα στο αεροδρόμιο.

Τα αεροδρόμια πειραματίζονται με υπαίθριες βεράντες και υπαίθρια πάρκα που θα επιτρέπουν στους επιβάτες να παίρνουν λίγο καθαρό αέρα πριν ή μεταξύ των πτήσεων. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κουβέιτ, που αναμένεται να ανοίξει το 2016, θα περιλαμβάνει εσωτερικούς καταρράκτες και κήπους. Τα αεροδρόμια επίσης χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά. Στο Heathrow του Λονδίνου και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το iQueue, ένα προϊόν με βάση το Bluetooth, έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση και παρακολούθηση των επιβατικών γραμμών στα σημεία ελέγχου ασφαλείας των αεροδρομίων, την εισερχόμενη μετανάστευση και τον εξερχόμενο έλεγχο των συνόρων. Στο αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, ένα περίπτερο self-service επιτρέπει σε τρία λεπτά το check-in σε οκτώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Τα διαστημικά ταξίδια και τα ταξίδια στο βυθό της θάλασσας θα είναι κάτι συνηθισμένο
Σύντομα θα μπορείτε να λέτε «έκανα διακοπές σε άλλο κόσμο» και να κυριολεκτείτε. Ιδιωτικές εταιρείες όπως η Virgin Galactic εργάζονται για να κάνουν τα εμπορικά ταξίδια στο διάστημα πιο προσιτά. Μέχρι το 2016, όποιος έχει 75.000 δολάρια για ξόδεμα θα είναι σε θέση να κάνει ένα διαστημικό ταξίδι. Η πρώτη τουριστική διαστημική πτήση της Virgin Galactic από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό έχει αναβληθεί πολλές φορές, αλλά ο Richard Branson, ιδρυτής της Virgin Group, είπε ότι ελπίζει να γίνει την ερχόμενη άνοιξη.

Για όσους δεν διαθέτουν τα χρήματα, θα υπάρχουν και στη Γη διαστημικά ξενοδοχεία. Αυτά τα ξενοδοχεία θα έχουν ιαματικά λουτρά μηδενικής βαρύτητας και παρατηρητήρια με «ζωντανούς» γαλαξίες. Η Βαρκελώνη μπορεί να είναι η πρώτη πόλη που θα αποκτήσει διαστημικό ξενοδοχείο: Τα σχέδια έχουν υποβληθεί για το Mobilona Space Hotel, το οποίο θα δώσει στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία διαστημικών ταξιδιών, με ένα σπα μηδενικής βαρύτητας και άλλα φουτουριστικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχει όμως και ο βυθός. Η δημοτικότητα των υποβρύχιων θέρετρων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα δέκα χρόνια. Ενώ δωμάτια και σουίτες σε ξενοδοχείο περίπου 9,5 μέτρα κάτω από τη θάλασσα υπάρχουν ήδη στη Φλόριντα και το Ντουμπάι, οι καινοτόμοι θέλουν να αναβαθμίσουν την έννοια: το Water Discus Hotel στο Ντουμπάι, που αναμένεται να ανοίξει το 2015, θα είναι ένα περιστρεφόμενο ξενοδοχείο, σχεδόν 1,6 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με παράθυρα σε στιλ ενυδρείου σε 21 σουίτες και εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το ξενοδοχείο θα είναι σε θέση να ανέβει στην επιφάνεια σε λιγότερο από 15 λεπτά και θα περιλαμβάνει ένα σπα, κήπο και πισίνα.