04 Οκτωβρίου 2014

Μικρή η απόκλιση μας με την τρόικα για το πλεόνασμα λέει το υπουργείο Οικονομικών - Θα φτάσουμε στο 2,9% αντί για το 3% χωρίς νέα μέτρα

Την παραδοχή ότι υπάρχει μεν δημοσιονομικό κενό αλλά η απόκλιση με την τρόικα για τον στόχο του πλεονάσματος είναι μικρή, έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Reuters.

«Αυτό που αναφέρουν τα ΜΜΕ ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το 3% δεν είναι αληθές» σημειώνει το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει, να χαμηλώσει οριακά, αλλά να παραμείνει κοντά στον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, στις προβλέψεις για τον κρατικό της προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει την Δευτέρα».

Ενώ διευκρίνισε ότι «δεν αλλάζει ο στόχος του μνημονίου» που παραμένει στο 3% του ΑΕΠ το 2015 από 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστήριζαν ότι η απόκλιση θα είναι 0,1%, δηλαδή το πλεόνασμα θα κινηθεί στο 0,9% και άρα δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι η πρόβλεψη αυτή είναι καλύτερη από την πρόβλεψη που έκανε το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου ήτοι 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δις ευρώ περίπου.