07 Οκτωβρίου 2014

Βορίδης: Παράνομες χρεώσεις ύψους 5 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από το... πουθενά

Για νοσήλια ύψους 5 εκατ. ευρώ προέκυψαν χρεώσεις απολύτως ασύμβατες με όσα ορίζει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ ή τελείως ασύμβατες με τα ιατρικά περιστατικά που αφορούσαν

Πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έλεγξαν τα νοσήλια του έτους 2013 σε 101 ιδιωτικές κλινικές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ελέγχθηκαν 444.000 χρεώσεις ύψους 286 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Διαπιστώθηκαν χρεώσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ για τις οποίες υπάρχει αστική διαφορά μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών. Για νοσήλια ύψους 5 εκατ. ευρώ όμως προέκυψαν χρεώσεις απολύτως ασύμβατες με όσα ορίζει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ ή τελείως ασύμβατες με τα ιατρικά περιστατικά που αφορούσαν.

Οι χρεώσεις αυτές, είπε ο κ. Βορίδης, θα εξεταστούν από τη νομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και θα σταλούν στον εισαγγελέα. Παράλληλα, θα επιβληθούν διοικητικά μέτρα στους παραβάτες κλινικές, με ηπιότερο -τόνισε ο υπουργός- εκείνο της διακοπής των συμβάσεων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι βρέθηκαν χρεώσεις για παράλληλες νοσηλείες ασφαλισμένων, για εξετάσεις που διπλοχρεώνονταν, νοσήλια ανδρών σε γυναικολογικές κλινικές, νοσηλείες ενηλίκων σε μονάδα νεογνών και το αντίστροφο! Ο έλεγχος θα επεκταθεί και για το έτος 2012 στις ιδιωτικές κλινικές, ανήγγειλε ο κ. Βορίδης, όπως και στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τους προκατόχους του διότι, χάρη σε αυτούς, όπως είπε, ξεκίνησε ο έλεγχος που απέφερε τόσο θετικά αποτελέσματα για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και περαιτέρω για τον κρατικό κορβανά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ