09 Οκτωβρίου 2014

Βρούτσης: 600 εκ. ευρώ για την ανεργία-Πρόστιμα 23,5 εκατ. σε 3 μήνες για ανασφάλιστη εργασία

Το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό να ανακουφιστούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων και οι νέοι, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Εντός του Οκτωβρίου - προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ.

Ειδικά για τις ηλικίες 18 έως 24 που μαστίζονται από υψηλά και επίμονα ποσοστά ανεργίας, σχεδιάζονται 2 επιπλέον προγράμματα: α) το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών», με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ και β) Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Προκηρύσσεται η δράση για τη «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)», που αναμένεται να ωφελήσει 12.000 νέους και υφιστάμενους κοινωνικούς επιχειρηματίες με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμα 23,5 εκατ. σε 3 μήνες για ανασφάλιστη εργασία

Αυξήθηκε η «μαύρη εργασία» τον Αύγουστο, ενώ συνεχίστηκε και η επιβολή υψηλών προστίμων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε πως απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.Πρόστιμα 23,5 εκατ. για ανασφάλιστη εργασία- Οι τακτικές της «ψευδο-μερικής» απασχόλησης

Περισσότερα από 23,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα επεβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, ενώ τα σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, μπήκαν μόνο τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ.

Οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί και έδειξαν πως το 15,86% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Αρτεμις, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 23.149 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 2.557 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 11,05%).

Σε σύνολο 134.227 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.909 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,91%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 40.589.987 ευρώ.

Ειδικά κατά το διάστημα 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σ.ΕΠ.Ε. και την Ε.ΥΠ.Ε.Α, ελέχθησαν 2.969 επιχειρήσεις. Εξ' αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 471 (ποσοστό 15,86%).

Σε σύνολο 15.100 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 654 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,33%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 6.976.262 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως η τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το θερινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2014 ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ και αποτελούν πάνω απο το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων (40.589.987 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα. «Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με την μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr