19 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ! Βρετανικό βέτο σε διάβημα της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις - Γιατί έσπασε η «σιωπηρή διαδικασία»

- Έσπασε τη «σιωπηρή διαδικασία» η Μεγάλη Βρετάνια για το διάβημα που ετοίμαζε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των τουρκικών προκλήσεων
- Ισχυρίστηκε ότι το διάβημα βρισκόταν εκτός του συνήθους πλαισίου δράσης της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη.
- Δικαιολόγησαν το βέτο ως «άμυνα» σε έναν νέο κύκλο εντάσεων «τώρα που πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό»
- Πληροφορίες αναφέρουν πως μαζί με τη Βρετανία, άσκησαν βέτο η Σουηδία και η Φινλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοίμαζε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες έθεσαν το θέμα σε «σιωπηρή διαδικασία». Το διάβημα της ΕΕ θα περιέγραφε τις προκλήσεις της Τουρκίας και θα καθιστούσε σαφέστατα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την κυριαρχία επί των χωρικών της υδάτων, ενώ την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου θα οδηγούνταν στον ΟΗΕ, εκτός εάν κάποιο κράτος-μέλος ασκούσε βέτο.

Και όμως, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδησεων του ΑΝΤ1, η Βρετανία έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία και ισχυρίστηκε ότι το διάβημα βρισκόταν εκτός του συνήθους πλαισίου δράσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης, οι Βρετανοί, υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο διάβημα θα προκαλούσε νέο κύκλο εντάσεων, σημειώνοντας ότι τώρα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Μάλιστα, το Λονδίνο ισχυρίστηκε πως ένα διάβημα κατά της Τουρκίας θα στείλει λάθος μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, μαζί με τη Βρετανία, άσκησαν βέτο και η Σουηδία με τη Φινλανδία, που αντιτάχθηκαν στη συλλογική πραγματοποίηση του διαβήματος.