12 Οκτωβρίου 2014

Η εξομολόγηση του Πόντιου κοσμοναύτη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προχθές στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα Πόντιου κοσμοναύτη, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Ελληνικού - Αργυρούπολης και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.
Ο εμπνευστής της ιδιαίτερης σχέσης που έχει καλλιεργήσει ο Γιουρτσίχιν με τον ιστορικό προσφυγικό δήμο είναι ο Γιώργος Ηλιάδης (σ.σ. στην κεντρική φωτο μαζί με το τιμώμενο πρόσωπο και μέλη της Ένωσης), γνωστός κατασκευαστής ποντιακής λύρας και μελετητής της ιστορικής εξέλιξης αυτού του πανάρχαιου μουσικού οργάνου. Μιλώντας για την πολυαναμενόμενη έλευση του κοσμοναύτη στην πόλη, ο Ηλιάδης είπε: «Έκανα απλά το χρέος μου ως ευσυνείδητος δημότης».
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος μίλησε στους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στις δύσκολες αλλά τόσο χρήσιμες αποστολές στο διάστημα ενώ εξέφρασε και την απέραντη αγάπη του προς την Ελλάδα και τους Έλληνες ανά τον κόσμο.


Ο Θεόδωρος Γιουρτζίχιν-Γραμματικόπουλος με τον συνεργάτη του pontos-news.gr Βασίλη Τσενκελίδη.

Μετά όμως, σε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Βασίλη Τσενκελίδη, ο πρώτος κοσμοναύτης με ρίζες ελληνικές χαιρέτησε τις προσπάθειες των ανθρώπων του pontos-news.gr και αναφέρθηκε σε μια πολύ προσωπική, ελληνική-ποντιακή ιστορία που τον εμψυχώνει κατά τη διάρκεια των αποστολών του στο διάστημα.

«Μου ζητούν πάντα να πω ιστορίες σχετικές με τις αποστολές μου στο διάστημα. Αλλά εγώ θυμάμαι μία που τη θεωρώ πολύ σημαντική. Πάντα ονειρευόμουν να γίνω κοσμοναύτης, ακόμα και σε εκείνα τα χρόνια που ήταν πολύ μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου…
»Το 1990 συμμετείχα σε μια αποστολή απάνω στο πλοίο Γιούρι Γκαγκάριν. Κατευθυνόμασταν προς το Ατλαντικό Ωκεανό κι έπειτα πιο πέρα, όταν κάποια στιγμή πλησιάσαμε την Ελλάδα. Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα τα λόγια της γιαγιάς μου Ευτέρπης. Έλεγε πάντα: ‘Θα έδινα και τα δυο μου μάτια για να δω έστω και μια φορά την Ελλάδα. Αναρωτήθηκα τότε, ενώ έβλεπα την Ελλάδα, αν θα μπορέσω κάποτε να πατήσω τη γη της… Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Κι εγώ επισκέπτομαι πια την Ελλάδα συχνά. Εδώ μετακόμισαν και οι γονείς μου. Όμως τα λόγια της γιαγιάς μου έμειναν στη μνήμη μου για πάντα.»

Ο Θεόδωρος Γιουρτζίχιν – Γραμματικόπουλος είχε και μια ακόμα έκπληξη για μας. Έκανε ιδιόχειρη αφιέρωση σε φωτογραφία του «στο προσωπικό του pontos-news.gr για την καλή ανάμνηση!».