11 Οκτωβρίου 2014

Προσοχή στη συλλογή μανιταριών συνιστούν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας

Εκκληση να σταματήσουν τη συλλογή άγριων μανιταριών όσοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις απευθύνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά συλλογής άγριων μανιταριών με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στη Χαλκιδική και αφορά σε ζευγάρι ατόμων, που κατανάλωσαν άγρια μανιτάρια, τα οποία συνέλεξαν με ευθύνη τους και προφανώς χωρίς επαρκείς γνώσεις για το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη σε βουνό του νομού Λάρισας, όταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας συνάντησε μανιταροσυλλέκτες που είχαν μαζέψει, αλλά και τοποθετήσει στην ίδια σακούλα μαζί με φαγώσιμα μανιτάρια και το μανιτάρι αμανίτη φαλλοειδή (amanitaphalloides, φωτό), τον αποκαλούμενο κοινά «θανατίτη» - πρόκειται για το πιο θανάσιμα δηλητηριώδες μανιτάρια στη χώρα μας, καθώς η τοξίνη που περιέχει προκαλεί ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, όπως και ανεπάρκεια άλλων οργάνων. Η δράση της είναι εξαιρετικά ύπουλη, καθώς τα πρώτα συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν -το νωρίτερο που εκδηλώνονται είναι έξι ώρες- με αποτέλεσμα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, να έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εσωτερικά όργανα.

Τα παραπάνω συστήνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας με αφορμή προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τρίτη στο γραφείο του Συλλόγου, από τις 7 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, στο ισόγειο του κτιρίου του Παραρτήματος Θεσσαλίας του ΤΕΕ.

Ταχυδρόμος