01 Οκτωβρίου 2014

"Βουτιά" στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ να προωθεί παράκαμψη του κανόνα που απαγορεύει την αγορά ABS λειτουργούν "πυροσβεστικά" στις αποδόσεις των ελληνικών και κυπριακών ομολόγων.

Σημαντική πτώση έως και 39 μ.β. καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να προωθεί παράκαμψη του κανόνα που απαγορεύει την αγορά πακέτων τιτλοποιημένων δανείων –γνωστών ως ABS- από χώρες που βαθμολογούνται ως «junk», με στόχο την αγορά τίτλων από Ελλάδα και Κύπρο.

«Αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη από τους επίσημους δανειστές. Θέλουν να αποφύγουν έναν νέο εκτροχιασμό της Ελλάδας», σχολίασε ο Alessandro Giansanti της ING.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 6,26%, του 5ετούς στο 4,70% και του 3ετούς στο 3,78%, ενώ η απόδοση του κυπριακού 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,91%.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, και συγκεκριμένα στην πιθανή πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και στις εξελίξεις από το πολιτικό μέτωπο της χώρας.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 2,31%, του ισπανικού στο 2,10%, του πορτογαλικού στο 3,09%, ενώ του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,94%.