06 Οκτωβρίου 2014

Ο Βρετανός όμηρος νόμιζε ότι οι τζιχαντιστές θα τον άφηναν ελεύθερο

Λίγες ημέρες μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Βρετανού ομήρου, Άλαν Χένινγκ, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ένας συγκρατούμενός του που αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιανουάριο, αποκάλυψε πως ο Άλαν Χένινγκ ήταν πεπεισμένος πως οι εξτρεμιστές θα τον άφηναν ελεύθερο.

Όπως αποκάλυψε στον Telegraph ο Σείφ αλ-Ιντλιμπί, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που κρατείτο με τον Χένινγκ από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, ο Βρετανός οδηγός ταξί γελούσε, αστειευόταν με τους υπόλοιπους ομήρους και δε φοβόταν.

«Ήταν πολύ ήρεμος. Δεν είχε καταλάβει ποιοι ήταν οι απαγωγείς του και ήταν πεπεισμένος ότι θα απελευθερωνόταν σύντομα», δήλωσε ο αλ-Ιντλιμπί στη βρετανική εφημερίδα.

«Στον Άλαν δεν άρεσε το φαγητό που μας μοίραζαν. Αστειευόταν ότι ο κόσμος μπορεί να φάει ό,τι θέλει στις βρετανικές φυλακές», συμπλήρωσε ο άνδρας και δήλωσε ότι ο Χένινγκ έκλαιγε για τους συγκρατούμενούς του νομίζοντας πως θα απελευθερωνόταν και εκείνοι θα έμεναν πίσω.

Ο αλ-Ιντλιμπί περιέγραψε ότι οι όμηροι κρατούνται σε κελιά που φυλάσσονται πολύ καλά και απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου και πρόσθεσε ότι ο Χένινγκ είχε υποβληθεί σε τρεις ανακρίσεις σε μία νύχτα από έναν επικεφαλής του ΙΚ και έναν μασκοφόρο Βρετανό τζιχαντιστή.

«Δε φοβόταν, νόμιζε πως επρόκειτο για ένα συνηθισμένο έλεγχο και πίστευε ότι θα τον αφήναν ελεύθερο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ακόμα και μετά την ανάκριση είχε καλή διάθεση, γελούσε, ενώ αργότερα τον ξύπνησαν οι συγκρατούμενοί του επειδή ροχάλιζε.

Μία ημέρα μετά την ανάκριση, οι απαγωγείς είπαν στον Χένινγκ να συγκεντρώσει τα πράγματά του και κανείς δεν ξέρει πού τον μετέφεραν. Πριν φύγει, όμως, έκλαιγε γιατί αποχωριζόταν τους υπόλοιπους ομήρους, νομίζοντας ότι θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ οι υπόλοιποι θα παρέμεναν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον αλ-Ιντλιμπί, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιανουάριο από Σύρους αντάρτες, ο Χένινγκ ενδέχεται να μεταφέρθηκε από το Χαλέπι στην Ράκα.

Όλα αυτά, ενώ οι εικόνες του αποκεφαλισμού του συγκλονίζουν για μία ακόμα φορά και τη στιγμή που εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην γενέτειρά του, Σάλφορντ, για να προσευχηθούν στη μνήμη του, μαζί με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα και τα παιδιά του.

Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ