11 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Κακώς δεν πας κ. πρωθ/γέ, μέχρι ο Σημίτης είχε πάει…

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει μερικών ωρών επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για να συνομιλήσει με τον Ελλαδίτη ομόλογό του. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο μετά τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για ένα άλλο λόγο:

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά την περασμένη Δευτέρα, να έλθει στην Κύπρο. Και τούτο για λόγους ουσίας ( συζήτηση τρόπων αντίδρασης στις τουρκικές μεθοδεύσεις), αλλά και για σταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τις συζητήσεις με την τρόικα, το ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και γενικά φόρτο εργασίας και το ταξίδι αυτό δεν θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, όταν είχε ξεσπάσει σοβαρή κρίση με τους Τούρκους ( οι δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού), είχε έλθει στο νησί ο τότε Πρωθυπουργός Σημίτης, ο οποίος ως γνωστό, δεν είχε για…σπορ τα εθνικά θέματα. Συνεδρίασε με το Εθνικό Συμβούλιο και λήφθηκαν αποφάσεις για διαχείριση της κρίσης.

Η Αθήνα, μπορεί να είναι βυθισμένη στα οικονομικά κι άλλα προβλήματα, όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία. Ούτε τη βοηθά να είναι «απερίσπαστη» στα της τρόικας εάν υποβαθμίζει τα άλλα ζητήματα. Σε περιόδους βαθιάς κρίσης, οι χώρες που υποφέρουν είναι πιο ευάλωτες και δέχονται συνεχώς πίεση και επιθέσεις. Εάν δεν λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά το παιχνίδι χάνεται. Όταν υπάρχει πρόκληση, αμφισβήτηση, ξεσπά κρίση και αναλωνόμαστε στις διαμαρτυρίες, το μήνυμα που λαμβάνει η άλλη πλευρά είναι πως μπορεί να προχωρήσει.

Η τουρκική εξαγγελία για δέσμευση περιοχών νοτίως της Κύπρου και η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών προκαλούν κρίση. Η κρίση χρειάζεται μια ισορροπία και ορθολογιστική διαχείριση.

Χωρίς αυτή την ισορροπία, εκτόνωση της κρίσης δεν θα υπάρξει. Ιδιαίτερα όταν δεχόμαστε επίθεση, μια νέα εισβολή, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της χώρας και τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας είναι ορατά.

Η Ελλάδα διαθέτει μια φρεγάτα στην περιοχή, η οποία συμμετέχει στην UNFIL, που θα μπορούσε να κινηθεί πιο κοντά στην Κύπρο. Δεν θα κάνει πόλεμο, θα στείλει μηνύματα, να δώσει το παρόν της. Μόνο τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τρίτοι για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Διαφορετικά θα μας διαμηνύουν, οι τρίτοι, «να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας».

http://mignatiou.com/2014/10/den-pige-lefkosia-o-samaras-pai-o-kasoulidis/