17 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Λάθος η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Την ώρα που Ελλάδα προχωρά σε ενέργειες για πρόωρη  απεμπλοκή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ το  Bloomberg κάνει λόγω για εσφαλμένη επιλογή εκ μέρους του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά.

Το πρακτορείο ρώτησε κορυφαίους οικονομολόγους κάνοντας γκάλοπ και το 85% εκτιμά πως η απόφαση του κ. Σαμαρά είναι εσφαλμένη.

Οι  οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ενέργεια είναι λανθασμένη και χωρίς νόημα από τη στιγμή που ο  Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα οφείλουν να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης εφόσον επιθυμούν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

Είναι ενδεικτικό πως οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν πως οι δανειστές μας , αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών  δηλώνουν αντίθετοι με μια τέτοια προοπτική (σ.σ. αποχώρηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα επιτήρησης)

Ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον δηλωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».

Το 73% από τους οικονομολόγους τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το 50% ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.

Ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ αναφέρθηκε στην περίπτωση που πάμε σε πρόωρες εκλογές και προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».