13 Οκτωβρίου 2014

Υμνοι του ισπανόφωνου Τύπου για τη Νάνα Μούσχουρη: «H φωνή της Ελλάδας κλείνει τα 80 της χρόνια» [βίντεο & εικόνες]

Μόνο εδώ την έχουμε για γέλια αφού η ιδεολογική Αστυνομία ενοχλείτε επειδή είναι ΝΔ...

Με αφορμή τα 80α της γενέθλια τα οποία συμπληρώνονται σήμερα, ο ισπανόφωνος Τύπος, από την Ισπανία μέχρι και τη Λατινική Αμερική, προχωρά σε εκτενή αφιερώματα στη Νάνα Μούσχουρη χαρακτηρίζοντάς την ως «η φωνή της Ελλάδας» με τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να την παρομοιάσουν με «λευκό τριαντάφυλλο της Αθήνας» και «ιερό τέρας του μεσογειακού τραγουδιού».
Η ηλεκτρονική έκδοσή της μεξικανικής εφημερίδας «El Universal» γράφει μεταξύ άλλων για την Ελληνίδα τραγουδίστρια: «Η γυναίκα με τα μαύρα γυαλιά εξακολουθεί να σαγηνεύει το κοινό. "Νανά σε παρακαλούμε, γύρνα πίσω" φώναζαν σχεδόν 5.000 άτομα τον Ιούλιο στηνΑθήνα, έπειτα από την σχεδόν τρίωρη συναυλία της Νάνας Μούσχουρη, ίσως της πιο διάσημης Ελληνίδας τραγουδίστριας».


«Σήμερα, η καλλιτέχνης συμπληρώνει 80 έτη ζωής και αυτή τη μέρα θα τραγουδήσει στη γερμανική πόλη Αμβούργο. Η τραγουδίστρια πραγματοποίησε το 2008 μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψε. Τώρα, ταξιδεύει στον κόσμο με το "Happy birthday tour"» συνεχίζει το επίσης μεξικανικό site diariolasamericas.com.


«Είναι δύσκολο να βρει κάποιος αξιόπιστα στοιχεία των πωλήσεων αυτού του "τέρατος" του μεσογειακού τραγουδιού, όμως πολλές πηγές συμφωνούν ότι το λευκό τριαντάφυλλο της Αθήνας συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών και πιιθανότατα η μοναδική γυναίκα της λίστας. Ορισμένοι δε, εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των άλμπουμ της υπολογίζονται σε 350 εκατομμύρια αντίτυπα, με τις περισσότερες να καταγράφονται στη Γερμανία» επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo».


Σε όλα τα ισπανόφωνα μέσα, γίνεται μια ενδελεχής αναφορά στο βιογραφικό της από πότε που ήρθε στον κόσμο στην Κρήτη το 1934 μέχρι και στο σήμερα, ενώ δεν παραλείπονται και οι αναφορές στις πόλεις-σταθμούς στη ζωή της η οποία μοιράστηκε μεταξύ Αθήνας, Παρισίων και Γενεύης. Οπως αναμενόταν, τα ισπανόφωνα μέσα υπερθεματίζουν το γεγονός ότι η Μούσχουρη έχει ερμηνεύσει τραγούδια από σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής, από τζαζ και λάτιν μέχρι λαϊκά τραγούδια τα οποία έγιναν επιτυχίες εκτός από την Ελλάδα, σε Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία ακόμη και στην Κίνα.

Μάλιστα, η «El Mundo» επιλέγει στην καταληκτική παράγραφο του αφιερώματός της να κατατάξει τη Μούσχουρη σε καλλιτεχνική αξία, αλλά και σε διεθνή αναγνωρισιμότητα μεταξύ των Μαρίας Κάλλας, Λουίς Αρμστρονγκ, Χάρι Μπελαφοντε, Χούλιο Ιγκλέσιας, Λέοναρντ Κοέν, Ζακ Μπρελ, Εντίθ Πιάφ, Σαρλ Αζναβούρ και Ζορζ Μπρασάν.

Παρατίθενται τα βίντεο που επέλεξε η El Mundo να δημοσιεύεσει στην ηλεκτρονική της έκδοση στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη Νάνα Μούσχουρη: