06 Οκτωβρίου 2014

ΦΩΤΟ-H ξανθιά με τα τατουάζ από το Τέξας, που τρελαίνει τους τζιχαντιστές -Θέλουν να την παντρευτούν

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν απλά ένα ξανθό κορίτσι, με τατουάζ, από το Τέξας, που είχε ένα λογαριασμό στο Twitter. Την ακολουθούσαν οι γνωστοί, της έστελναν μηνύματα οι φίλοι της. Και ξαφνικά έγινε η γυναίκα που λατρεύουν οι τζιχαντιστές, χωρίς όμως η ίδια να το θέλει.

Η ιστορία της είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το τι μπορεί να προκαλέσουν στη ζωή κάποιου τα social media. Η Τζένιφερ Γουίλιαμς, ερευνήτρια στο Brookings Institute, πέρασε χρόνια μελετώντας τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και τη Μέση Ανατολή, πριν συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ το Κοράνι. Το έκανε και ανακάλυψε απαντήσεις που αναζητούσε στη ζωή της και έτσι αποφάσισε να ασπαστεί το Ισλάμ πριν από τρία χρόνια.

Την προηγούμενη Τετάρτη, παρατήρησε το hashtag #MuslimApologies στο Twitter. Εχοντας βαρεθεί να βρίσκεται διαρκώς σε άμυνα, εξαιτίας των βάρβαρων πράξεων των ακραίων Ισλαμιστών εξαιτίας της πίστης της, αποφάσισε να γράψει κι εκείνη ένα μήνυμα. Εγραψε λοιπόν «Συγνώμη που διάβασα το Κοράνι για να μάθω για τις πεποιθήσεις των τρομοκρατών, αλλά κατέληξα να ασπαστώ τον Ισλαμισμό εξαιτίας αυτών που έλεγε».


Την επόμενη ημέρα είχε απλά λίγους περισσότερους followers. Αλλά λίγες ώρες αργότερα ο λογαριασμός της... εξερράγη. Το μήνυμά της αναδημοσιεύθηκε πάνω από 12.000 φορές και η γυναίκα που είχε 40 «ακολούθους» έως τότε, έφτασε τους 5.000. Δεν ήταν όμως άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελε η ίδια να έχει επαφές.

«Σύντομα ανακάλυψα κάτι δυσάρεστο. Χιλιάδες από τους ανθρώπους που αναδημοσίευαν το μήνυμά μου ή με ακολουθούσαν, είχαν στο προφίλ τους φωτογραφίες με μαύρες σημαίες του Ισλαμικού κράτους. Αλλοι, είχαν φωτογραφίες στις οποίες κρατούσαν σπαθιά», έγραψε στο μπλογκ της. Την ίδια ώρα, λάμβανε μηνύματα από ανθρώπους που της έλεγαν πόσο ωραία θα ήταν με το χιτζάμπ (μαντήλα) αλλά και από κάποιους που της ζητούσαν να παντρευτούν.

Η προσπάθειά της να διευκρινίσει ότι δεν στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους follower της, πλέον είναι διάσημη στη Σαουδική Αραβία. Και μετανιώνει που η ιστορία για το πώς ασπάστηκε το Ισλάμ έγινε κατά λάθος, χωρίς να το θέλει, μία μορφή προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.