08 Οκτωβρίου 2014

O Βαρτζόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ψυχίατρο και γιατί έχει μαζέψει το «Νεάντερνταλ ΠΑΣΟΚ»

Του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ψυχιάτρου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης

Δράττομαι της ευκαιρίας του άρθρου μου αυτού για να εξηγήσω κάποια πράγματα που προκάλεσαν μέγα θόρυβο, μετά από προχτεσινές δηλώσεις μου σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ας μη βιαστεί κάποιος και σκεφθεί κάτι περί ανασκευής, δεν θα πάρω τίποτε πίσω.

Μίλησα για χρεία ψυχιατρικής βοήθειας στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η τοποθέτησή μου είναι βαθιά πολιτική. Έτσι εκφράζομαι για ένα κόμμα που επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ενιαίο, ενώ απαρτίζεται από στοιχεία που ουδεμία συνεκτική ουσία διαθέτουν. Εντός του «ζουν και βασιλεύουν» αποκόμματα, συνιστώσες, ομαδούλες και πρόσωπα που μπορεί να ευαγγελίζονται την κομμουνιστική επανίδρυση. Άλλοι τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Άλλοι την πτώση της Αστικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Άλλοι παριστάνουν τους Ηρακλιδείς θεωρώντας ότι μπορούν να σκίσουν το μνημόνιο, άλλοι προσποιούνται τους σκληρούς, πιστεύοντας ότι δύνανται να μονομαχήσουν με τους τροϊκανούς ως δανδήδες του Μεσοπολέμου, άλλοι μιμούνται τον Ανδρέα Παπανδρέου, άλλοι τον Γιώργο, άλλοι επιχειρούν να κοροϊδέψουν τον πολίτη με ρητορείες τύπου «λεφτά υπάρχουν». Υπάρχει όμως κάτι το δομικό: το πολιτικό τους DNA είναι αντιεξουσιαστικό! Δεν έχουν απολύτως καμία κουλτούρα διοίκησης και ποτέ τους δεν απασχόλησαν το μυαλό τους με θέματα διακυβέρνησης. Δεν το έμαθαν ποτέ, δεν το σκέφτηκαν ποτέ, δεν ανέπτυξαν ποτέ στοιχεία, ικανότητες και ταλέντα διακυβέρνησης γιατί πάντα, μία ζωή ήταν απέναντι σε κάθε θεσμό, σε κάθε δομή εξουσίας.

Ε, λοιπόν θα εξακολουθώ να ισχυρίζομαι ότι όποιος φορέας, που είναι εκ φύσεως αντιεξουσιαστικός, προσπαθεί να προσποιηθεί τον φορέα εξουσίας, χρειάζεται (πολιτική) ψυχιατρική και ψυχανάλυση.

Όσο για το «Νεάντερνταλ ΠΑΣΟΚ» που ισχυρίστηκα στις ίδιες δηλώσεις ότι πακτώθηκε στο συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ, ε, ναι! Καλώ έτσι το πρωτόγονο τμήμα του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που επάνδρωσε τα φουσάτα των Κλαδικών και το 1981 επέδραμε ως στίφος πολιορκητών στο ελληνικό Δημόσιο με τα γνωστά αποτελέσματα. Είχε αισθητική Νεάντερνταλ, πολιτικό πολιτισμό Νεάντερνταλ, πρακτικές Νεάντερνταλ, αυτή είναι η άποψή μου. Όσο για την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει καμία αμφιβολία…