02 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΙ; ΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ Ε; Times: «Η Ακρόπολη καταρρέει»

Αρθρο με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί» δημοσιεύεται την Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση των βρετανικών Times, με αφορμή τη μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων.

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί, προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα» γράφουν οι Times, επικαλούμενοι τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη μελέτη που ενέκρινε το ΚΑΣ.

«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Σημειώνει, επίσης, ότι «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν 'αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή', εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ.Σβολόπουλος δήλωσε ότι στις 3 Ιανουαρίου «ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο».

Σύμφωνα με τον κ. Σβολόπουλο, από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι όλη η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη.

Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.

«Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (σσ. ΥΣΜΑ και ΕΣΜΑ) ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη πρανή. Κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπως το ζήτημα του τείχους ανάμεσα στην 6η και στην 7η αντηρίδα στα νότια της Ακρόπολης, που είχε έρθει πριν μερικούς μήνες στο ΚΑΣ» σημείωσε η κ. Μενδώνη.