28 Νοεμβρίου 2014

Επανεξέταση προυπολογισμού το 2015 κι αν αρνηθούν, αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ - Που θα αυξηθεί

Την αποδοχή της ισότιμης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, εμπλοκής του ΔΝΤ στο "δίχτυ προστασίας" της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο συζητά η ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να "σπάσει" τον τοίχο που ύψωσε η τρόικα στο Παρίσι, απαιτώντας άμεσης απόδοσης μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ, σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζεται η αύξηση του σημερινού χαμηλού συντελεστή 6,5% του ΦΠΑ καθώς και η μετάταξη ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές.

Όπως γράφει η εφημερίδα η συμμετοχή του Ταμείου, κατά μία εκδοχή, θα σηματοδοτηθεί μέσω της χορήγησης ξεχωριστής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (EFF), ύψους αντίστοιχου του προγράμματος που υπήρχε για την Ελλάδα (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και επιπλέον 12,5 δισ ευρώ έως τα μέσα του 2016). Κατά το άλλο σενάριο η Αθήνα επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ECCL γραμμή του ESM ως συλλειτουργού.

Η παρουσία του Ταμείου στον μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας θα προσφέρει μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας προς επενδυτές αλλά και πιστωτές και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του 2015, εφόσον βέβαια επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ελεγκτών, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα έτη.

Εν τω μεταξύ εφόσον η ελληνική πρόταση για επανεξέταση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του ΄λετους δεν κριθεί ικανή να προσελκύσει την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τότε σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, ως ύστατη καταφυγή την αναπροσαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ και τη μετάταξη προ¨όντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα κλιμάκια.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σημείων ότι η τρόικα θέλει "ένα μέτρο που να στάζει αίμα". Η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στο 8% ή 10% και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% είναι ένα τέτοιο μέτρο, αρκεί να υπάρξει συμφωνία για το ύψος του συντελεστή και τιθα αποδώσουν στον προϋπολογισμό του 2015.

Ήδη ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει αναλάβει την κοστολόγηση και συγκεκριμένα το κατά πόσον οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού κενού.

Σημειώνεται ότι ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% εφαρμόζεται σήμερα στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία (διαμονή), στα θέατρα, στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στα βιβλία.

Ο συντελεστής 13%, εκτός από τα τρόφιμα και την εστίαση, εφαρμόζεται σήμερα μεταξύ άλλων σε: εισιτήρια, φαρμακευτικά προϊόντα, θεάματα, συνδρομητική τηλεόραση, επισκευές και ανακαινίσεις πολυκατοικιών, αγροτικά εφόδια, εισιτήρια αθλητικών αγώνων, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι μέχρι την έναρξη των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο, η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν (δημοσιονομικά, ΦΠΑ, εργασιακά, ασφαλιστικά, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο πιλοτικά για το ΥΠΟΙΚ το 2015 και για το σύνολο των εργαζομε΄νων από το 2016, μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κοκ).

http://www.newmoney.gr/article/75748/shedio-gia-ayxisi-ton-hamilon-synteleston-fpa-poy-tha-ayxithei#ixzz3KMYN23GM