25 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζεται το κοινοβουλευτικό σίσχος: 60 τροπολογίες κατατέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο!

Τον αριθμό – ρεκόρ των 60 (!) φτάνουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Πρόκειται για 9 υπουργικές και 51 βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες περιλαμβάνουν ποικίλα ζητήματα: από την νομιμοποίηση του συνόλου των πράξεων και των δαπανών του Ειδικού Διαχειριστή της πρώην ΕΡΤ Α.Ε., όπως προβλέπει η τροπολογία των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Εργασίας και Επικρατείας, έως την διατήρηση των κατασκευών επί της ζώνης αιγιαλού και παραλίας του Μικρολίμανου Πειραιά, όπως εισηγείται ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Μάλιστα οι τροπολογίες αθροιστικά ξεπερνούν σε όγκο το νομοσχέδιο στο οποίο εισήχθησαν (αριθμούν τις 180 σελίδες), ενώ οι 28 προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι 32 από κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από τις τελευταίες οι 16 έχουν κατατεθεί από ανεξάρτητους βουλευτές με την κυρία Κατερίνα Μάρκου να κατέχει τα πρωτεία καθώς κατέθεσε 6 τροπολογίες. Οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης αφορούν την χρηματοδότηση των ερευνητικών ινστιτούτων και φορέων και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού τους, την επαναπρόσληψη των καθηγητών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, την ανάκληση της κατάργησης ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ανώτατη Εκπαίδευση κ.ά.

Αν και έχει επανειλημμένως ασκηθεί κριτική για την «φάμπρικα» των τροπολογιών, διαδικασία η οποία τα τελευταία χρόνια γενικεύθηκε σε βαθμό ανησυχητικό, πυροδοτώντας σκληρές αντιπαραθέσεις αλλά και ναρκοθετώντας το γράμμα και το πνεύμα των διαδικασιών νομοθέτησης, η πρακτική αυτή συνεχίζεται.