18 Νοεμβρίου 2014

6.000 Έλληνες και Ελληνίδες για έναν ρόλο… σε πορνό

Το μεροκάματο του σεξ στην εγχώρια βιομηχανία του πορνό‒ εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης‒ έφτασε τα… 1.000 ευρώ και εκατοντάδες υποψήφιοι «ηθοποιοί» συνωστίζονται για έναν ρόλο.

Χίλια ευρώ, δηλαδή, για… ευχάριστη «εργασία» ολίγων ωρών ημερησίως και, μάλιστα, άμεσα πληρωτέα. Αυτά τα χρήματα δίνουν οι εταιρείες, που γυρίζουν ταινίες με σκληρές ερωτικές σκηνές στην Ελλάδα, οι οποίες αναζητούν συνεχώς νέα πρόσωπα για να εμπλουτίσουν τις «παραγωγές» τους. Το ποσό αυτό εισπράττουν μόνο οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στις λεγόμενες «τσόντες», ενώ οι άνδρες παρτενέρ τους παίρνουν περίπου τα μισά χρήματα.

Διεθνώς η πορνογραφία είναι μια επιχείρηση που αποφέρει δισ. δολάρια και ευρώ. Αποτελεί την τρίτη πιο προσοδοφόρα «επιχείρηση», μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν πορνοστάρ με αμύθητες περιούσιες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και εταιρείες-κολοσσοί που διοχετεύουν στην παγκόσμια αγορά δεκάδες ταινίες ημερησίως. Στην Ευρώπη, η «Μέκκα» της πορνοβιομηχανίας είναι η  Τσεχία και αμέσως μετά η Ουγγαρία και η Γαλλία. Στα προάστια, λίγο έξω από την Πράγα, λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο πολλά στούντιο με υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Στη χώρα μας,τα τελευταία χρόνια,η πορνοβιομηχανία αναπτύχθηκε ραγδαία. Από την εποχή του…Γκουσγκούνη και της Τίνας Σπάθη έχουν αλλάξει πολλά. Πρώτα απ’ όλα, η κοινωνία απελευθερώθηκε και τα ταμπού έπεσαν.Τώρα κυριαρχεί μια εταιρεία με την επωνυμία «Σιρίνα», η οποία προωθεί στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά ταινίες άρτιες τεχνικά,οι οποίες ανταγωνίζονται τις ξένες παραγωγές με αξιώσεις. Είναι κερδοφόρα με μεγάλο τζίρο.

Στα γραφεία της εταιρείας ο σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης της, κ. Σιρινάκης, έχει να διαλέξει τα νέα είδωλα του σεξ μεταξύ… 6.000 υποψηφίων. Τόσα είναι τα βιογραφικά και οι αιτήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από ολόκληρη την Ελλάδα, από νέες και νέους, που φιλοδοξούν αφενός να παίξουν σε μια ταινία πορνό και αφετέρου να λύσουν κάποια από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ίσως, μάλιστα, ο δεύτερος λόγος να είναι ο σημαντικότερος…

Πηγή μέσα από την εταιρεία,που έχει πρόσβαση στους φακέλους με τα βιογραφικά, αποκαλύπτει ότι από την ανάλυση των στοιχείων τους προκύπτει ότι πρόκειται για άτομα κάθε κοινωνικής τάξης, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Κυρίως είναι φοιτητές και φοιτήτριες, άνεργοι, διαζευγμένοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά, ακόμα και με…εγγόνια. Δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να παίξουν σε μια τέτοια ταινία,στην οποία θα φαίνεται το πρόσωπό τους.

Ως…είδωλο έχουν την Τζούλια Αλεξανδράτου, που ύστερα από μια σύντομη σχετικά…καριέρα,αποσύρθηκε από το πορνό, παντρεύτηκε καιζει μόνιμα στο εξωτερικό.Η Αλεξανδράτου, μάλιστα,λέγεται ότι απέκτησε και πολλά χρήματα,αφού στις πρώτες ταινίες της το κασέ της έφτασε τις 400.000-500.000 ευρώ. Για τη βιομηχανία του σεξ, η Τζούλια αποτελεί μύθο, μάλλον αξεπέραστο, και ήταν αυτή που απογείωσε την εταιρεία «Σιρίνα». Ακολούθησε ακόμα μία σταρ, η Μαριάννα Ντούβλη, η οποία έχει καιρό να κάνει ταινία.

Επειδή η ελληνική αγορά είναι μικρή, οι κυνηγοί «ταλέντων» προσφεύγουν συχνά και στη μετάκληση από το εξωτερικό επαγγελματιών πορνοστάρ,που έρχονται στην Αθήνα να γυρίσουν ένα φιλμ. Στούντιο οργανωμένα εδώ δεν υπάρχουν. Τα γυρίσματα γίνονται είτε σε ξενοδοχεία είτε σε βίλες είτε σε επιλεγμένα διαμερίσματα και η ολοκλήρωση μιας ταινίας πορνό ‒τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα‒ είναι ζήτημα ημερών ή το πολύ μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια, γίνεται η τεχνική επεξεργασία και, όταν ολοκληρωθεί, διοχετεύεται το dvd στα βιντεοκλάμπ και το διαδίκτυο. Η διαφήμιση της ταινίας αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της επιτυχίας της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικών ιστοσελίδων, εκδηλώσεων και διαφημίσεων σε συγκεκριμένα έντυπα.

Από τα πρόσωπα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στον χώρο, ξεχωρίζουν η καλλονή Μαρία Αλεξάνδρου,η Βούλα Βαβάτση, η Γιούλη, η Ίριδα, η Πηνελόπη, η Ελισάβετ και η Χριστίνα Ρουσάκη. Από τους άνδρες συναδέλφους τους ξεχωρίζουν ο Ζαφείρης Ντούρος και ο Δημήτρης.

Από τους 6.000 Έλληνες και Ελληνίδες πορνοστάρ, που περιμένουν… να δείξουν τα προσόντα τους στον φακό, όσοι επιλεγούν θα περάσουν απαραίτητα από ιατρικές εξετάσεις και θα κάνουν μια σειρά από δοκιμαστικά φιλμ. Αν περάσουν όλα τα τεστ, θα υπογράψουν ένα συμφωνητικό, που θα αναφέρει ρητά ότι παίζουν στην ταινία με δική τους θέληση, ότι δεν τους εξανάγκασε κανείς, ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων σε τι σκηνές θα πρωταγωνιστήσουν και, τέλος, ότι εκτός της συμφωνημένης αμοιβής τους, δεν έχουν καμία περαιτέρω οικονομική απαίτηση.

Εκείνο που προξενεί, πάντως, τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που έστειλαν βιογραφικά, με την ελπίδα ότι θα προτιμηθούν, είναι και άτομα που ξεχωρίζουν. Πρώην και νυν αθλητές και αθλήτριες, νεαροί και νεαρές με πτυχία ανώτατων σχολών, ξένες γλώσσες και με καριέρα στο παρελθόν. Συζητώντας με τους υπευθύνους για την επιλογή τους, πολλοί αποκάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αυτός είναι ένας… ιδανικός τρόπος να τα αντιμετωπίσουν.

Πάντως, για την ιστορία, οι πιο πλούσιες σταρ του πορνό παγκοσμίως είναι η Τζένα Τζέιμσον με περιουσία που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθούν η κατά το ήμισυ Ελληνίδα Σάσα Γκρέι (2,5 εκατ.δολ.), η Τέρα Πάτρικ (2 εκατ.δολ.), η Γιάννα Μισελς (2 εκατ.δολ.), η Μπελαντόνα (1,8 εκατ.δολ.), η Οντρέι Μπιτόνι (1,7 εκατ.δολ.), η Σάννυ Λεόνε (1,5 εκατ.δολ.) και η Άσα Ακίρα (1,5 εκατ.δολ.). Από τους άνδρες πορνοστάρ, πλουσιότερος είναι ο Πήτερ Νορθ, που παίζει σε ταινίες με πολύ σκληρό σεξ από το 1980 και έχει δική του εταιρεία παραγωγής στην Αμερική.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου*
*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε στις 15/11/2014.