03 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: “Ακτινογραφία” στον τάφο! - Τι ψάχνουν και που οι αρχαιολόγοι – Υπάρχει και συνέχεια στο Μνημείο;

- Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει νέα γεωλογική μελέτη για να δουν που θα σκάψουν από δω και πέρα
- Η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο θα συνεχιστεί σήμερα με τους αρχαιολόγους να κρατούν την ανάσα τους για τη συνέχεια του τάφου
- Η Αμφίπολη έχει πολλά να δώσει ακόμη, ο λόφος Καστά κρύβει πολλά άλλα στοιχεία, λένε οι επιστήμονες
Με δεδομένες τις μελέτες που ήδη έχουν γίνει στα έγκατα του λόφου Καστά και δείχνουν μεγάλες γεωλογικές ανωμαλίες στο χώρο μάλιστα που εφάπτεται του μνημείου που τώρα ανασκάπτεται οι αρχαιολογική ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες στρέφεται στην τεχνολογία και ζητά βοήθεια για να κατευθύνει την έρευνα σε σημεία που έχουν να δώσουν στοιχεία.



Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος το υπουργείο σχεδιάζει την άμεση συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ώστε να γίνει γεωμαγνητική ή γεωφυσική έρευνα του χώρου για να διαφανεί που υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση στα έγκατα του λόφου Καστά.



Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει νεκροταφείο από την εποχή του σιδήρου, ο περίβολος ωστόσο και ειδικά ο τάφος που ανακαλύφθηκε φέτος άλλαξαν τα δεδομένα.

Πρέπει να οριοθετηθεί τόσο το παλιό νεκροταφείο, όσο και ο χώρος που ίσως έχει άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις ή και γεωλογικές ανωμαλίες που ίσως εκμεταλλεύτηκαν οι αρχαίοι για τη δημιουργία ταφών στο σημείο.

Όπως και να 'χει αυτά πάνε για το μέλλον, προς το παρόν και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τάφο που τώρα ανασκάπτεται μετά από μια μέρα ρεπό οι εργαζόμενοι ρίχτηκαν ήδη στη συνέχιση της ανασκαφής και ειδικότερα στην απομάκρυνση της άμμου από το όρυγμα του τρίτου τάφου.

Εκεί υπάρχουν και οι όποιες ελπίδες για το εάν υπάρχει συνέχεια του τάφου ή κάποια νέα ευρήματα.