27 Νοεμβρίου 2014

Κατά διαόλου πάνε οι εξαγωγές

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Πολύ μακριά από το να πετύχουν το στόχο αύξησης για το 2014, βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές. Έστω και αν οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι, ο κλάδος συνεχίζει να αιμορραγεί, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ της κρατικής αδιαφορίας και της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η έλλειψη ρευστότητας και η απουσία κεντρικού σχεδιασμού αποτελούν βαρίδια στην όποια προσπάθεια κάνουν οι εταιρίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές είναι πολύ μακριά από το να πετύχουν το στόχο αύξησης μέσα στο 2014.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μέχρι και το Σεπτέμβριο είχαν χάσει το 7,2% της αξίας τους. Ήδη οι αγορές της ευρωζώνης βρίσκονται σταθερά σε αρνητικούς ρυθμούς, καθώς στο 9μηνο καταγράφηκε μείωση 2,3% με τα πετρελαιοειδή και 2% χωρίς αυτά.

Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλέσουν στους εξαγωγείς, καθώς πέρα από τις ανησυχητικές προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιστρέφει και η ανησυχία των καταναλωτών για το μέλλον.

Ήδη τα στοιχειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, καθώς υποχωρεί κατά 7,4% στο σύνολο της Ε.Ε και 11,1 στις χώρες της ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ισοσκελίσουν τις απώλειες που καταγράφουν στις ευρωπαϊκές αγορές, από αγορές εκτός Ε.Ε. Και εκεί όμως τα στοιχεία είναι αρνητικά καθώς καταγράφονται ακόμα μεγαλύτεροι αρνητικοί ρυθμοί με 6,2% με τα πετρελαιοειδή και 3,6% χωρίς αυτά.

Μόνο θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ο ρυθμός της πτώσης των εξαγωγών έχει μειώσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η συνολική αξία των των εξαγωγών στο 9μηνο του 2014 μειώθηκε κατά 4,4%, σε σχέση με το 9μηνο του 2013, καταγράφοντας απώλειες της τάξης των 928 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως περιορίστηκε ο ρυθμός υποχώρησης των εξαγωγών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών στο 2,6%, από 3% που καταγράφηκε στο 8μηνο του τρέχοντος έτους.

Οι εξαγωγείς πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε αν δεν υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση των εξαγωγών, θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για ρυθμός ανάπτυξης 2,9% το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεση του αναφέρει ότι η Ελλάδα επιστρέφει φέτος στην ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, ενώ αναμένεται να αποκτήσει επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Ωστόσο, όπως και η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό έτσι και ΟΟΣΑ στην έκθεση του σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.



Πηγή:www.capital.gr