25 Νοεμβρίου 2014

Οι τράπεζες δεν θέλουν τα σπίτια μας. Θέλουν τα λεφτά των «επαγγελματιών της πτώχευσης»

Χρήστος Κώνστας

Είναι πλέον επίσημο. Οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών της χώρας, έχουν ανακοινώσει -άλλες επίσημα κι άλλες πιο χαμηλόφωνα- ότι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Οι τράπεζες δεν λειτουργούν με σπίτια αλλά με λεφτά.

Ενδιαφέρονται να εισπράξουν τα πολλά χρήματα που έχουν δανείσει σε ορισμένους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» δηλαδή σε «επαγγελματίες του πτωχευτικού κώδικα» που εκμεταλλεύονται το γενικό καθεστώς προστασίας έναντι των πλειστηριασμών που υπάρχει σήμερα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι περίπου το 15% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων επιλέγουν την μη πληρωμή των οφειλών τους παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα.


  • Η λεγόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την Πρωτοχρονιά του 2015 –με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία- θα αφορά μόνον μεγάλα εμπορικά ακίνητα και στεγαστικά δάνεια μεγάλης αξίας.
  • Οι πλειστηριασμοί ακινήτων χαμηλής αξίας που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία από οικονομικά αδύναμους πολίτες, δεν έχουν ούτε οικονομική ούτε κοινωνική λογική.
  • Περίπου 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, εμφανίζουν καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, για περισσότερους από 3 μήνες.
  • Από αυτά, τουλάχιστον το 1 δάνειο, αφορά ακίνητη περιουσία πλουσίου ιδιοκτήτη με κακή δανειοληπτική συμπεριφορά «καθ’ έξιν» και «κατ’ επάγγελμα».

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύφθηκε από την προσπάθεια εκκαθάρισης  των «κόκκινων δανείων» που έχουν χορηγηθεί από τις προβληματικές τράπεζες που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank, Proton Bank, ορισμένων συνεταιριστικών κ.ά.).

Αυτές οι τράπεζες έχουν ήδη κοστίσει στον ελληνικό λαό περισσότερα από 14 δις Ευρώ τα οποία έχει καταβάλει το ΤΧΣ με τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών.

Από την ανάλυση αυτών των «κόκκινων δανείων» έχουν ανακύψει πολλές «τρομερές ιστορίες ελληνικής τρέλας».

Η Τράπεζα της Ελλάδας προσανατολίζεται τώρα στην δημιουργία μιας «Ειδικής Κακής Τράπεζας» μιας Bad Bank μόνο για τις προβληματικές τράπεζες που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

  • Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια ενοποιημένη κεντρική διαχείριση όλων των επιμέρους εκκαθαρίσεων, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για να μαζέψει το ελληνικό δημόσιο ένα μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη διαγραφεί από τους ισολογισμούς των «υγιών τραπεζών».
  • Ο στόχος έχει τεθεί στην ανάκτηση περίπου 2 δις Ευρώ.

Η νέα «κακή τράπεζα» θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των «κακών» τραπεζών (ATE Bank, Proton Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, T Bank, FBB , οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λήμνου – Λέσβου) που τα προηγούμενα χρόνια απορροφήθηκαν από άλλες τράπεζες.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μεγάλης «bad bank» για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά.

Κάθε συστημική τράπεζα, μέσω των εξειδικευμένων μονάδων που έχουν δημιουργήσει, πρέπει να φροντίζει για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

http://www.paraskhnio.gr/oi-trapezes-den-theloyn-ta-spitia-mas-the/