19 Νοεμβρίου 2014

Μια «Ελληνίδα» στον Φούχτελ

Η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ και ο κρίσιμος ρόλος της στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας-Προσπαθεί να φτιάξει Ελληνογερμανικό Ίδρυμα νεολαίας και οι ελληνόκαφροι ανησυχούν μήπως θέλει να αλλοτριώσει το πιο ζωηρό κομμάτι της νεολαίας... δηλ. μήπως το ξεκολλήσει από Facebook, κινητό, φρέντο και λαμογιά και το κάνει να σκεφτεί λίγο πιο υπεύθυνα...

Καλοκαίρι 2007. Οι φλόγες τυλίγουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και φτάνουν μέχρι το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία, όπου καταστρέφουν τον Κρόνιο λόφο με τα υπεραιωνόβια δέντρα. Λίγο καιρό αργότερα, φορείς της Γερμανίας, προεξάρχοντος του δημάρχου του Μονάχου,Κρίστιαν Ούντε, αναλαμβάνουν να συμβάλουν χρηματικά στην αποκατάσταση του Κρόνιου λόφου. Το σχέδιο της πρωτοβουλίας παρουσιάζει στον Κάρολο Παπούλια η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ.
Η Γερμανίδα με το ελληνικό κατά το ήμισυ επώνυμο περνάει τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και συναντάει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα για να παρουσιάσει το σχέδιο που είχε εμπνευστεί η ίδια, λίγες μόλις ημέρες πριν στηθούν κάλπες και ο Κώστας Καραμανλής παραμείνει για ακόμα δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας.

«ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ»
Η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ, με την προσωνυμία «σιδηρά κυρία των ελληνογερμανικών σχέσεων», δεν συναντά πρώτη φορά τον Κάρολο Παπούλια, ούτε είναι ξένη προς αυτήν η ελληνική νοοτροπία και ο ελληνικός λαός. Πρόκειται ίσως για τη Γερμανίδα με την πιο στενή σχέση με την Ελλάδα πριν εμφανιστούν στον ορίζοντα ο Γιοακίμ Φούχτελ και η Αγκελα Μέρκελ. Πρόσωπο με, αν μη τι άλλο, ισχυρές διασυνδέσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο, διαδραματίζει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σταθερό ρόλο στη διαμόρφωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Πλέον, ως μέλος του επιτελείου του Γιοακίμ Φούχτελ μεριμνά για τη σύσφιγξή τους προωθώντας σειρά πρωτοβουλιών.

Το ελληνικό επώνυμό της οφείλεται στον γάμο της με τον Κώστα Σκαρπέλη, γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου στη Γερμανία, την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Σε εκείνο το χρονικό σημείο εντοπίζεται και η πρώτη της επαφή με το ελληνικό στοιχείο. Ανάμεσα στους Ελληνες όμως γνωρίζει προσωπικότητες που απασχολούν μέχρι και σήμερα τη δημοσιότητα και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη λεγόμενη Μεταπολίτευση. Ανδρέας Παπανδρέου, Ακης Τσοχατζόπουλος, ΚώσταςΣημίτης, Κάρολος Παπούλιας, Φίλιππος Πετσάλνικος είναι μερικά από τα πρόσωπα που γνωρίζει η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι όλοι δραστηριοποιούνται στο ΠΑΣΟΚ και καταλαμβάνουν τις κορυφαίες πολιτειακές θέσεις.


ΣΥΣΦΙΓΞΗ
Μετά από θητεία 25 ετών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στα έδρανα των Σοσιαλδημοκρατών, η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ελληνογερμανικών σχέσεων, κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη από τη βουλευτική της θητεία, καθώς ήταν επικεφαλής της γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας. Μοναδικός της στόχος, όπως ανέφερε με κάθε ευκαιρία, μέσα από τη δραστηριοποίησή της στην προεδρία τηςΕνωσης των Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών, ήταν πάντα η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η ίδια ωστόσο δεν δίσταζε να ασκεί κριτική στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες για τη στρατηγική τους απέναντι στη Γερμανία. Ετσι, την ίδια στιγμή που εκθείαζε την περίοδο της διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη, χαρακτήριζε ως «χειρότερη» αυτή του Κώστα Καραμανλή, χωρίς ουσιαστικά να παρεκκλίνει από τη σταθερή πορεία σύγκρουσης που είχαν οι σχέσειςΚαραμανλή - Μέρκελ την εποχή εκείνη.

Η είσοδος της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, με τη Γερμανία να έχει τον ρόλο του μαέστρου, άνοιξε πεδίον δόξης λαμπρόν για την ίδια και τις δραστηριότητές της στη χώρα μας. Από την έδρα του συνδέσμου της, που βρίσκεται στη Βόννη, πραγματοποιεί παρεμβάσεις για την ελληνογερμανική φιλία, τηρώντας μια τακτική μαστίγιου - καρότου απέναντι στη γερμανική ηγεσία.

Παρόλο που άσκησε κριτική από επίσημο βήμα στην αυστηρή πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, δεν δίστασε να επισκέπτεται τη χώρα μας μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών. Η ίδια άλλωστε σε ανύποπτη στιγμή, αν και σοσιαλίστρια, είχε αναφέρει ότι η σύσφιγξη των σχέσεών της με την Ελλάδα συνέπεσε με την εποχή που οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι συνεργάστηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες -κλείνοντας έτσι το μάτι στους τότε συγκυβερνώντες του φιλελεύθερου FDP.
Τόσο μέσω της συνεργασίας της με τον Γιοακίμ Φούχτελ όσο και αυτόνομα, δεν χάνει ευκαιρία να παρεμβαίνει στα ελληνογερμανικά ζητήματα. Τον Μάρτιο βρέθηκε στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον Γερμανό Πρόεδρο, Γιοακίμ Γκάουκ, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, οπότε και συνάντησε έναν παλιό γνώριμό της, τον Κάρολο Παπούλια.


Ίδρυμα νεολαίας με ετήσιο κόστος 3 εκατ.
Το πιο πρόσφατο και μεγαλύτερο σχέδιο που επεξεργάστηκε η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ και το οποίο οδεύει ολοταχώς προς την υλοποίησή του ακούει στο όνομα «Γερμανοελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας». Ενας φορέας κυβερνητικός, αλλά ανεξάρτητος, ο οποίος θα χωρίζεται κυριολεκτικά στη μέση. Θα υπάρχει ισότιμη, ισομερής εκπροσώπηση στα όργανα τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας, ενώ τα δύο κράτη θα χρηματοδοτούν το ίδρυμα μέσα από τους προϋπολογισμούς τους με 3 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Ο τυπικός στόχος του, όπως έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής, είναι οιεξωσχολικές και σχολικές ανταλλαγές μαθητών, οι ανταλλαγές εθελοντών, οι επαγγελματικές ανταλλαγές, η πρακτική άσκηση, οι ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων των φορέων νεολαίας και οι επισκέψεις σε τόπους μνήμης. Τα κίνητραδημιουργίας του ιδρύματος ωστόσο ανησυχούν αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι πίσω από αυτήν την προσπάθεια βλέπουν άλλες προθέσεις. Το γεγονός ότι στρέφεται στη νεολαία είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, το σχέδιο της Γερμανίαςνα εμφυσήσει τη νοοτροπία της και τις πρακτικές της στο πιο ζωτικό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο από ένα χρονικό σημείο και μετά θα σκέφτεται και θα λειτουργεί με γερμανικό τρόπο. Το πρόσωπο που βλέπουν πίσω από το εγχείρημα αυτό δεν είναι άλλο από τη Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ, η οποία, παρόλο που δεν φαίνεται τυπικά κάπου, ήταν εκείνη που το εμπνεύστηκε και κατάφερε να το επιβάλει στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο CDU και το SPD.

Του Γιώργου Νόκου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ