30 Νοεμβρίου 2014

Παλεύουν να ξεπαγώσουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας οι Βρετανοί – Αρνητική η στάση της Κύπρου

Αποκαλύπτεται με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η είδηση ότι ο Βρετανός Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, βολιδοσκόπησε την κυπριακή κυβέρνηση για ξεπάγωμα δύο ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Τα δύο κεφάλαια, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, είναι το 23 και το 24 που αφορούν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη αντίστοιχα.

Ο Λίντινγκτον ζήτησε μάλιστα από τον Ιωάννη Κασουλίδη, όπως η Λευκωσία προσυπογράψει τη φόρμουλα που υπέβαλε το Λονδίνο προς την Ιταλική Προεδρία, για συμφωνία και διαβίβαση προς την Τουρκία των κριτηρίων ανοίγματος των δύο κεφαλαίων, το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν αρνητικός, ξεκαθαρίζοντας στον Βρετανό υφυπουργό ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα άρει το βέτο της και ότι θα παραμείνουν στο ψυγείο τα δύο νομοσχέδια.
Φαίνεται όμως ότι οι Βρετανοί έχουν βάλει στόχο της ζωής τους να σταθούν απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ο κ. Λίντινγκτον φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Κασουλίδη ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη κατά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Την ώρα λοιπόν που το «Μπαρμπαρός» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα παρουσιάζει μια σκληρή στάση απέναντι στην Κύπρο, το Λονδίνο αναμένεται να ασκήσει πιέσεις και να απομονώσει τη Λευκωσία, μαζί με ακόμα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ που τάσσονται υπέρ του ξεπαγώματος.

Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας, εφόσον η προώθηση του κάθε κεφαλαίου προϋποθέτει ομοφωνία, ενώ είναι γνωστή η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι τουρκικές προκλήσεις αναγκάζουν τη Λευκωσία να παγώσει όλα τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια.