25 Νοεμβρίου 2014

Ο Πλεύρης ρωτά για τις προκλήσεις από τα αλβανάκια στον αγώνα Ελλάδα – Σερβία

Ο  βουλευτής της ΝΔ,  Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ερώτηση προς τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Γιάννη Ανδριανό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια σχετικά με την πρόκληση νεαρών Αλβανών στο ματς Ελλάδα – Σερβία.

Συγκεκριμένα νεαροί στη διάρκεια των εθνικών ύμνων σχημάτισαν με τα χέρια τους τη σημαία της καλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Επειδή  προφανώς πρόκειται για προβοκάτσια ο κ. Πλεύρης ερωτά μεταξύ άλλων: «Με ποια διαδικασία επελέγησαν τα μικρά παιδιά τα οποία συνόδευαν την εθνική ομάδα της Σερβίας στην έναρξη του αγώνα;» και «Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές για την διερεύνηση της συγκεκριμένης πρόκλησης, και την απόδοση ευθυνών;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Αλβανική πρόκληση στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων Ελλάδος – Σερβίας

Στην φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Ελλάδος και Σερβίας η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στα Χανιά, συνέβη μια πρωτοφανής πρόκληση.

Συγκεκριμένα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της ομάδας της Σερβίας τρία μικρά παιδιά από τη συνοδεία των Σέρβων ποδοσφαιριστών σχημάτισαν με τα χέρια τους το σήμα της «μεγάλης Αλβανίας». Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, το οποίο αποτελεί ευθεία πρόκληση τόσο στον σερβικό όσο και στον ελληνικό λαό, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο της Σερβίας. Σημειωτέον ότι το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια των μεγάλης εκτάσεως επεισοδίων τα οποία έλαβαν χώρα σε αντίστοιχη αναμέτρηση μεταξύ των ομάδων Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, ενώ αντίστοιχα επεισόδια συνέβησαν και στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ιταλίας και Αλβανίας στην Γένοβα, με την προκλητική συμπεριφορά Αλβανών χούλιγκανς.

Πλέον είναι γεγονός ότι παρακρατικοί κύκλοι Αλβανών εθνικιστών εκμεταλλεύονται τους ποδοσφαιρικούς αγώνες των εθνικών ομάδων για να δημιουργούν εθνικιστικές προκλήσεις, και μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ακόμη και μικρά παιδιά.

Ερωτάσθε,

Α. Με ποια διαδικασία επελέγησαν τα μικρά παιδιά τα οποία συνόδευαν την εθνική ομάδα της Σερβίας στην έναρξη του αγώνα;

Β. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές για την διερεύνηση της συγκεκριμένης πρόκλησης, και την απόδοση ευθυνών;

Γ. Πως αξιολογείτε το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με πιθανή ύπαρξη αλβανικών παρακρατικών ομάδων στην χώρα μας, οι οποίες ενδεχομένως υποκίνησαν την συγκεκριμένη πρόκληση;



Αθήνα 25.11.2014

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Κ. Πλεύρης
Βουλευτής Α’ Αθηνών