25 Νοεμβρίου 2014

Επικοινωνιακή "βαβέλ" στο Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες

Αμηχανία στην πρωθυπουργική «αυλή» στο κομμάτι για την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης


Επικοινωνιακή εικόνα αντίστοιχη με αυτή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο μέτωπο των 100 δόσεων ή του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα παρουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Οι κυβερνητικές παλινδρομήσεις, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έχουν προκαλέσει αμηχανία στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής και δη στο κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης της όλης κατάστασης, που θυμίζει πύργο της Βαβέλ.

Η έντονη διάσταση απόψεων σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, αλλά και οι ομαδοποιήσεις που προέκυψαν στους κόλπους του επικοινωνιακού επιτελείου μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις του περασμένου καλοκαιριού έχουν πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει των καθοριστικών πολιτικών εξελίξεων των επόμενων μηνών. «Υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις, αλλά και φαινόμενα καχυποψίας», λένε οι γνωρίζοντες τα μυστικά του συστήματος Σαμαρά.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Οπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εδώ και καιρό, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για άμεση εμπλοκή του Δημήτρη Σταμάτη στο πεδίο της επικοινωνίας της κυβέρνησης, μοιραία δημιουργήθηκαν εστίες δυσαρέσκειας και εσωστρέφειας. Βλέπετε, η δυναμική είσοδος του παράγοντα «Σταμάτη» στην εξίσωση της κυβερνητικής επικοινωνίας είχε άμεση επιρροή στο modus operandi του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, Γιώργου Μουρούτη (και όχι μόνο). Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα σε σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και σε διαρροές που έφθασαν στα αυτιά του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα συνεχών «μίνι» εσωτερικών κρίσεων στο Μαξίμου.


Λάδι στη φωτιά είχε ρίξει τότε η απευθείας επαφή του Δημήτρη Σταμάτη με τη Σοφία Βούλτεψη, μέσω της οποίας καθοριζόταν η κυβερνητική γραμμή όσον αφορά τα ζητήματα που προέκυπταν καθημερινά και η επιλογή των προσώπων που θα εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση στα media. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας σπεύδει να παρέχει χείρα βοηθείας στην κυβερνητική εκπρόσωπο κάθε φορά που θεωρεί ότι κάποιοι προσπαθούν να «φορτώσουν» αποκλειστικά στις πλάτες της τα κακώς κείμενα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης -φαινόμενο που εδώ και περίπου δύο μήνες συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, σύμφωνα με συνομιλητές της.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, της ψυχρότητας που επικρατεί πλέον στις σχέσεις της κ. Βούλτεψη με ορισμένα από τα πρόσωπα που συγκροτούν το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, και κυρίως με τον κ. Μουρούτη, είναι το γεγονός ότι οι επισκέψεις της στα γραφεία πέριξ του αντίστοιχου του πρωθυπουργού έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες.

Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ


Στο μεταξύ, αναβαθμισμένος εμφανίζεται εσχάτως και μετά τις επανειλημμένες επικοινωνιακές «ανορθογραφίες» που προκάλεσαν την οργή του Αντώνη Σαμαρά ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή και συντοπίτης του από τη Μεσσηνία, Νίκος Τσούτσιας. «Πέφτει στη φωτιά για τον Σαμαρά χωρίς να έχει προσωπικές στρατηγικές ή κολλήματα», λένε στενοί του φίλοι, που τον γνωρίζουν από την εποχή των πρώτων του συναντήσεων με τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο έμπειρος δημοσιογράφος είναι μέλος του κεντρικού «γαλάζιου» επικοινωνιακού οργάνου, που μία φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη απόγευμα, συνεδριάζει για να καταστρώσει τα επικοινωνιακά πλάνα της κυβέρνησης.



Σε αυτές τις συνεδριάσεις παίρνουν μέρος ακόμη οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά,Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιώργος Μουρούτης και Κώστας Μπούρας, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, η Σοφία Βούλτεψη, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΘανάσηςΜπούρας, ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος και (επίσης εσχάτως) ο Αδωνις Γεωργιάδης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Τσούτσιας έχει ξεκινήσει μετά από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά σειρά πολυεπίπεδων και πολυμέτωπων επαφών, με στόχο την άμεση βελτίωση σημαντικών λεπτομερειών στο επικοινωνιακό κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι -όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- ο άλλοτε διευθυντής σύνταξης των ειδήσεων της ΕΡΤ ήταν ο πρώτος με τον οποίο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός (μέσω του τριψήφιου τηλεφώνου με το οποίο επικοινωνούν) μετά τη συνομιλία του με τον Γιώργο Βλάχο στο Κοινοβούλιο, όπου ειπώθηκε η περιβόητη φράση «λαθάρα» (σ.σ. όπως χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς τα πισωγυρίσματα με τις 100 δόσεις). Αλλωστε, ο Νίκος Τσούτσιας διατηρεί και το πόστο του επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.



Από την άλλη, πάντως, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η ενεργοποίηση του Νίκου Τσούτσια σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά αναφορικά με το power game που εκτυλίσσεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, αφού προστέθηκε άλλος ένας ισχυρός παίκτης. «Υπάρχει μια συνεχής διελκυστίνδα, που πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα», επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, μη μπορώντας να κρύψουν την ανησυχία τους.

Ατυπος «τσάρος» ο Σταύρος Παπασταύρου


Μετά τις πρόσφατες αστοχίες του υπουργείου Οικονομικών, ρόλο-κλειδί στις ισορροπίες εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σταύρος Παπασταύρου. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, εκτός από την ανάμιξή του στις συνομιλίες με την τρόικα και την προετοιμασία της στρατηγικής για τις συζητήσεις σχετικά με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και το ελληνικό χρέος, έχει επιφορτιστεί και με τον κεντρικό συντονισμό των κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. «Στόχος είναι να αποφευχθούν λάθη που κοστίζουν ακριβά», υπογραμμίζουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπασταύρου επικοινωνεί επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ημέρας με τους κυρίους Χαρδούβελη, Μαυραγάνη και Σταϊκούρα, ενώ, ταυτόχρονα, μαζί με τον γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρη Πτωχό, έχουν ενεργό εμπλοκή τόσο στην επιλογή των στοχεύσεων όσο και στη μορφή των οικονομικών ελαφρύνσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση.

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ