19 Νοεμβρίου 2014

Πρόταση-έκπληξη από τον Μεϊμαράκη: Σύνταγμα... που να μπορεί να αλλάζει άμεσα

Μια πρόταση που θα προκαλέσει αίσθηση διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μιλώντας στο πλαίσιο της επιτροπής αναθεώρησης ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούν να αλλάζουν χωρίς να απαιτείται γενική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4 ή 3/5 της Βουλής συμφωνούν να μπορούν να αλλάζουν χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι προτάσεις Μεϊμαράκη, ουσιαστικά, θα μπορούσαν (για μη θεμελιώδεις διατάξεις) να δημιουργήσουν ένα Σύνταγμα το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει κάποια πράγματα ανά πάσα στιγμή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μεϊμαράκη:

«Προσωπικά είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία.
Δεχόμαστε ή όχι πως η Βουλή είναι το κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;

Αν λοιπόν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4 ή 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα, συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της»;



Πηγή: Πρόταση-έκπληξη από τον Μεϊμαράκη: Σύνταγμα... λάστιχο που μπορεί να αλλάζει κάθε εβδομάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/179208/protasi-ekplixi-apo-ton-meimaraki-syntagma-lastiho-poy-mporei-na-allazei-kathe-evdomada#ixzz3JY1WwSFz