24 Νοεμβρίου 2014

Πόσους «αιώνιους» φοιτητές διέγραψε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας;

Στην πόρτα της… εξόδου βρέθηκαν 1.225 «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι διαγράφηκαν από τα μητρώα των σχολών. Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει καλέσει τους λιμνάζοντες να δηλώσουν μέχρι το Δεκέμβριο εάν ενδιαφέρονται να επανέλθουν στις σπουδές τους. Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής θα εκδοθούν μετά τις 10 Απριλίου 2015.
Όπως γράφει το agelioforos.gr, περίπου 180.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011) περί διαγραφών, ενώ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε πριν από τρεις μήνες να δώσει μία τελευταία ευκαιρία σε όσους αποδεδειγμένα έδειξαν ενδιαφέρον τα δύο τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας προέβλεπε να δοθεί παράταση δύο εξεταστικών περιόδων, του περασμένου Σεπτεμβρίου και του ερχόμενου Φεβρουαρίου, σε όσους συμμετείχαν στις εξετάσεις τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη.

Στην οριστική διαγραφή 1.225 «αιώνιων» φοιτητών προχώρησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ έχουν απολέσει τη φοιτητική ιδιότητα και εγγεγραμμένοι πριν από το 1993, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

«Εχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής από τους κοσμήτορες των σχολών», όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Ειδικότερα, στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει Τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής για 383 φοιτητές που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 4009. «Στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήταν καταχωρισμένοι στο ηλεκτρονικό σύστημα και πρέπει να αναζητηθούν ένας ένας. Περάσαμε στη διαγραφή όσων δεν πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. Στη Σχολή Επιστημών Πληροφορίας που περιλαμβάνει το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής έχουν χάσει τη φοιτητική ιδιότητα, με διαπιστωτική πράξη, 289 φοιτητές και στη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών (με τα Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης) 256. Στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών έχουν διαγραφεί 266 και 31 λιμνάζοντες φοιτητές αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, μία κατηγορία ανενεργών φοιτητών έχει επανέλθει στα αμφιθέατρα προσπαθώντας να φτάσει στη λήψη του πτυχίου. «Λάβαμε μία εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας μετά το Σεπτέμβρη, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των σπουδών τους πριν από τις 30 Απριλίου 2015, ειδάλλως η διαγραφή τους είναι αυτοδίκαιη», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.


Επιπλέον, στο ΑΠΘ βρίσκονται στα πρόθυρα της διαγραφής περίπου 17.000 φοιτητές, εκ των οποίων περίπου 1.500 έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα τα δύο τελευταία χρόνια και παλεύουν να πάρουν το πτυχίο τους, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η προηγούμενη Πρυτανεία.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε ανακοίνωσή της, έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανένα φοιτητή του ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ κάλεσε τους ανενεργούς φοιτητές να προσέλθουν στις γραμματείες και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να επανέλθουν στις σπουδές τους μέχρι τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο.

«Το ΑΠΘ εφαρμόζει το νόμο και οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής θα εκδοθούν μετά τις 10 Απριλίου 2015. Στον Οργανισμό του ιδρύματος θα υπάρξει πρόνοια για τους λιμνάζοντες φοιτητές που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη λήψη του πτυχίου τους», δήλωσε στον «Α» ο αναπληρωτής πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος, εξηγώντας πως θα ληφθεί μέριμνα, εφόσον δηλώσουν την πρόθεσή τους μέχρι το Δεκέμβρη, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με στόχο την απόκτηση του πτυχίου. «Αρκεί να είναι πραγματικό το ενδιαφέρον», έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τζιφόπουλος. Ηδη φοιτητές που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διαγραφή τους έχουν καταθέσει προτάσεις στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν ειδικές περιπτώσεις φοιτητών/τριών (μητέρες με τρία παιδιά, μονογονεϊκές κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι στα μητρώα των σχολών του ΑΠΘ υπάρχουν εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του ’30 και αρκετοί έχουν φύγει από τη ζωή. Ο κ. Τζιφόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του θείου του, που είχε εγγραφεί στη Φιλοσοφική το 1964 για δεύτερο πτυχίο, αφού κατείχε πτυχίο Θεολογίας. «Απεβίωσε το 1969, αλλά παραμένει εγγεγραμμένος στη Σχολή», είπε ο κ. Τζιφόπουλος.

Η έλλειψη ηλεκτρονικών αρχείων στις γραμματείες πριν από τη δεκαετία του ’90 φέρεται να αποτελεί εμπόδιο για τη συλλογή στοιχείων για τα 41 Τμήματα του ΑΠΘ, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο ένταξης του έργου ψηφιοποίησης των αρχείων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τους διοικούντες.

http://www.karfitsa.gr/2014/11/24/posoys-aionioys-foitites-diegrapse/