18 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ η αδιαλλαξία της Τρόικα

Της Νίκης Ζορμπά

Στην Κουμουνδούρου, εξετάζουν πολύ προσεκτικά την ανυποχώρητη στάση της τρόικα εφ όλων των απαιτήσεών της - συμπεφωνημένων ήδη και μη - από την Κυβέρνηση.

Καίτοι, σε επίπεδο ρητορείας, ερμηνεύουν τα τελεσίγραφα που δέχεται η Κυβέρνηση από τους εταίρους ως αποτυχία της διαπραγματευτικής της ικανότητας ( ή δυνατότητας), πίσω από τις γραμμές, "διαβάζουν" και τις δυσκολίες που θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια -ακόμη- εύθραυστη στιγμή για την οικονομία.

Για αυτό και τουλάχιστον οι κορυφαίοι του χαμηλώνουν τους άλλοτε οξείς αντιπολιτευτικούς τόνους και ζητούν (Δ. Παπαδημούλης) συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Α. Τσίπρα με αντικείμενο το χρέος, τις εκλογές και τον διάδοχο του Κ. Παπούλια.

Χαρακτηριστική του προβληματισμού που επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το πού το πάει η τρόικα , ήταν η σχετική απάντηση που έδωσε ο Γ. Δραγασάκης, κληθείς να σχολιάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης-δανειστών.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος -μεταξύ άλλων- η ανυποχώρητη στάση της Τρόικα είναι και ένα μήνυμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντπιολίτευσης για το τί θα αντιμετωπίσει αν η επομένη των εκλογών την βρει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν ξέρω τι έχει συζητηθεί μεταξύ τους. Αν ο κ. Σαμαράς τους έδωσε υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να εκπληρώσει -και επισήμως και ανεπίσημα-, τότε μπορεί να ισχύει -αυτό που κι εγώ είχα υπαινιχθεί σε μία ομιλία μου στη Βουλή-, ότι αυτή η κυβέρνηση, εκτός όλων των άλλων, δεν έχει πλέον και το κύρος -αν το είχε ποτέ-, να διαπραγματευτεί. Έχουν ευθύνες μεγάλες, αλλά σε μερικά πράγματα που θέτουν, μας αφορούν... Αυτά που καταγγέλλουμε εμείς στη Βουλή, τα ξέρουν κι αυτοί. Το πρόβλημα έχει γίνει περίπλοκο και για τους δανειστές. Δηλαδή, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε διλήμματα και -για να σας δώσω και μία πολιτική ερμηνεία-, ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουν μία σκληρή τακτική την οποία ενδεχομένως θα ήθελαν να συνεχίσουν και μετά, εάν τους παίρνει... ", είναι η ακριβής απάντηση του επικεφαλής του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (9,84).

Συμμαχίες

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος πάντως, απορρίπτει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και αγωνίες που εκφράζονται τόσο από την Αριστερή Πτέρυγα όσο και από "προεδρικούς" για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, δίνοντας "εύσημα" στη δράση του Κινηματος, επί Α. Παπανδρέου:

"Υπάρχει μια συζήτηση, "να μην γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠαΣοΚ" κ.λπ. Δεν μπορώ, στο όνομα της αντιπαλότητας που έχουμε σήμερα με τον κ. Βενιζέλο -ο οποίος δεν ξέρω τι ακριβώς εκπροσωπεί από την ιστορία του ΠαΣοΚ-, να αρνηθώ ότι στα πρώτα χρόνια, το ΠαΣοΚ έκανε προσπάθειες και πειραματισμούς... Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα ως κοινωνία και θα έχει αύριο μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι ότι όλοι οι θεσμοί που θα μπορούσαμε να ακουμπήσουμε -συνεταιρισμοί, κοινοβούλιο, ακόμα και η αυτοδιοίκηση-, πρέπει να νομιμοποιηθούν ξανά στην συνείδηση της κοινωνίας".


Πηγή:www.capital.gr