26 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΘΡΟμετανάστευση: Όταν ένα καράβι σουλατσάρει στο Αιγαίο, από εμπορικό γίνεται δουλεμπορικό και “μπουκάρει” στην Κρήτη

Μαύρα μεσάνυχτα αποδεικνύεται ότι έχουν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών. Διότι το Baris μόλις προ δύο εβδομάδων, όπως φαίνεται από τις επίσημα καταγεγραμμένες διαδρομές του, βάσει του σήματος που έδινε, έκοβε βόλτες στο Αιγαίο. Και, μόλις προηγουμένως, έκανε δρομολόγια στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Κάτι που δείχνει, πως το πιθανότερο έκανε μεταφορές. Κι' όμως, αυτό το καράβι, μέσα σε δυο εβδομάδες βαφτίστηκε, από εμπορικό σε δουλεμπορικό, “φόρτωσε” καμιά εφτακοσαριά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετανάστες με προορισμό μάλλον την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την Βηρυτό, και οι μετανάστες είναι Σύροι, αλλά και άλλοι από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Και γεννάται το ερώτημα: Ένα τέτοιο πλοίο που κόβει βόλτες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας, δίχως να υπάρχει η παραμικρή πληροφορία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κυκλώματα δουλεμπόρων, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από Τζιχαντιστές για παράδειγμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια επιχείρησή τους, που, όπως μας έχουν πρήξει οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αστυνομίες, σχεδιάζουν; Και κάτι ακόμα: Τότε για ποιό λόγο βρίσκεται η ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη στη ΝΑ Μεσόγειο και η ναυτική δύναμη του ΟΗΕ;

Το Baris είναι ένα μεγάλο πλοίο 70 μέτρων, και δεν είναι και τόσο παλιό (κατασκευής 1987). Να σημειωθεί πως οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν, ως επί το πλείστον σαπιοκάραβα για τους μετανάστες. Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, που διέρρευσε χτες το ΓΕΝ, είναι ότι επάνω σε αυτό εθεάθησαν 2-3 άτομα με αυτόματα όπλα. Τόσο η ηλικία του πλοίου όσο και τα όπλα, είναι κάτι άκρως ασυνήθιστο για μετανάστες. Το καράβι εμφανίστηκε ΝΑ της Ιεράπετρας χτες τα ξημερώματα. Εκεί, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακινητοποιήθηκε μάλλον λόγω “βλάβης”. Πάντως, συνηθισμένη πρακτική είναι να αχρηστεύουν το πλοίο για να γίνει διάσωση, προκειμένου να βγάλουν τους μετανάστες στη στεριά, και στη συνέχεια να τους δοθεί προσωρινό άσυλο. Εννοείται πως πάνω στο Baris δεν υπήρχε ούτε πλήρωμα ούτε καπετάνιος. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος (7 μποφόρ και 3-4 μέτρα ύψος κύματα).

Τα μεγάλα εμπορικά πλοία που το προσέγγισαν, εξαιτίας του καιρού, δεν κατάφεραν να το ρυμουλκήσουν είτε προς Ιεράπετρα είτε προς Σητεία. Εκεί, εξ' αρχής κατέφθασε η φρεγάτα “Ύδρα” και αργότερα ένα ελικόπτερο Super Puma. Τελικώς, το ρυμούλκησε η φρεγάτα.

http://www.antinews.gr/KOINONIA/metanasteusi-otan-ena-karabi-soulatsarei-sto-aigaio-apo-emporiko-ginetai-doulemporiko-kai-mpoukarei-stin-kriti