17 Νοεμβρίου 2014

Ετσέ Βαχάπογλου: Η σταρ-παρουσιάστρια της Τουρκίας στον Βράχο της Ακρόπολης

Η δημοφιλής Τουρκάλα δημοσιογράφος με τη σημαντική πορεία εντός και εκτός τηλεόρασης έτρεξε για πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τη συναντήσαμε λίγο μετά τον τερματισμό της στην κούρσα των 10 χλμ. και μας μίλησε για τη συναρπαστική ζωή της με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Απλή, με συγκροτημένη σκέψη και λόγο μετρημένο - ειδικά όταν μιλά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η 36χρονη τηλεπαρουσιάστρια με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στα media της γειτονικής χώρας.
Πολύγλωσση -μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά- και πολυμαθής, η Ετσέ Βαχάπογλου έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της ως υπάλληλος τραπεζικού οργανισμού. Στα 23 της εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο. Σε αυτό οφείλει και το ενδιαφέρον που έδειξαν για εκείνη οι άνθρωποι της τουρκικής τηλεόρασης. Ξεκίνησε την τηλεοπτική καριέρα της από το NTV και το CNBC-e της Κωνσταντινούπολης προτού ανοίξει τα φτερά της ως οικοδέσποινα μεγάλων σόου στα SkyTurk TV, ATV και CINE5. Το ταλέντο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς και γι’ αυτό έχει αναλάβει την παρουσίαση πολλών events με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως οι διοργανώσεις της UEFA, της F1, των Μεσογειακών Αγώνων, των Star Global Luxury Awards, της Asian Racing Conference και των European Business Awards. Ανάμεσα στα άλλα η Ετσέ έχει αναλάβει την παρουσίαση επίσημων εκδηλώσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας, παρουσία μάλιστα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγγραφική πορεία της είναι εξίσου αξιοπρόσεκτη. Εχει εκδώσει έξι συνολικά βιβλία, τα οποία απολαμβάνουν δάφνες best seller, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται επισταμένως με θέματα υγείας και ευεξίας. Στην πατρίδα της μάλιστα θεωρείται πρέσβειρα του αθλητισμού και του υγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμη και στον λογαριασμό της στο Instagram προσδιορίζεται ως «Συγγραφέας και παρουσιάστρια με θετική σκέψη που πιστεύει στην αγάπη και στη ζωή. Αγαπά να μαθαίνει νέα πράγματα και να μοιράζεται, ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής, πράγματα που κάνουν χαρούμενη μιαν Ιχθύ σαν και εκείνη». Στο πλαίσιο του νέου τρόπου ζωής και των αθλητικών δραστηριοτήτων της, η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στη διαδρομή των 10 χλμ. του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας μάλιστα στην 20ή θέση.

- Πώς αποφάσισες να έρθεις να τρέξεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας;
Γυμνάζομαι περί τα 20 χρόνια. Κάνω γιόγκα, ενώ από πέρυσι έχω αρχίσει και το τρέξιμο. Πριν από λίγο καιρό πήρα την απόφαση να τρέχω σε όσους περισσότερους αγώνες μπορώ σε Τουρκία και Ευρώπη. Μάλιστα τον περασμένο μήνα έτρεξα στο Παρίσι. Πριν από έναν μήνα πληροφορήθηκα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας και αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή. Ετσι έτρεξα στα 10 χλμ. και τα πήγα καλά, καταλαμβάνοντας την 20ή θέση. Ηταν μια μοναδική εμπειρία, χάρηκα που συμμετείχα και πραγματικά με μάγεψε το Παναθηναϊκό Στάδιο. Επόμενος στόχος μου είναι τα 15 χλμ. αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
- Ηθελες να μεταφέρεις κάποιο μήνυμα μέσω της συμμετοχής σου; Οτι τα σπορ ενώνουν τους λαούς. Οτι όλοι είμαστε ίσοι. Νομίζω ότι έχω εξάρτηση από όλη αυτή την ενέργεια που παίρνω όταν τρέχω σε μαραθώνιους ή άλλους αγώνες.

- Σου αρέσει η Ελλάδα;
Ναι, μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, αλλά και οι Ελληνες. Οταν σπούδαζα στο εξωτερικό έκανα παρέα με Ελληνες και Ισπανούς. Οι μεσογειακοί λαοί ταιριάζουμε μεταξύ μας. Μου αρέσει η Ελλάδα, ειδικά τα νησιά. Οι Τούρκοι τα επισκεπτόμαστε συχνά για διακοπές. Εχω εξοχικό στο Μποντρούμ και έρχομαι συχνά στα ελληνικά νησιά.


«Αυτή την περίοδο είμαι επικεντρωμένη στην παρουσίαση μεγάλων events και όχι στην τηλεόραση. Μετά τα 32 μου αποφάσισα να ακούσω την καρδιά μου και να κάνω αυτά που πραγματικά θέλω, όπως το να τρέχω σε αγώνες δρόμου»


- Μια που μιλάμε για τουρισμό, έμαθα ότι γνωρίστηκες και με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Πώς σου φάνηκε;
Είναι πολύ ευγενική και έξυπνη. Χαίρομαι να βλέπω νέες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας γιατί έχουν πολλά να δώσουν. Είναι μάλιστα περισσότερο ευαισθητοποιημένες σε θέματα οικογένειας και παιδιών.

- Γνωρίζεις ωστόσο ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τη δεδομένη στιγμή.
Αλλο η πολιτική, άλλο οι άνθρωποι. Εδώ και λίγο καιρό σταμάτησα να παρακολουθώ ειδήσεις. Οπως γνωρίζεις, οι ειδήσεις μεταφέρουν μόνο τα άσχημα νέα, ενώ στον κόσμο συμβαίνουν πολύ ωραία πράγματα. Πλέον είμαι ανοιχτή μόνο σε αισιόδοξα μηνύματα.

- Δεν ακούγεται κάπως παράξενο για μια δημοσιογράφο αυτό;
Είναι παράξενο, όμως δεν είμαι πλέον ενεργή δημοσιογράφος ώστε να πρέπει να ενημερώνομαι. Πριν από λίγο καιρό άλλαξα καριέρα και χαίρομαι γι’ αυτό. Ξεκίνησα με επιχειρηματικό ρεπορτάζ και μεταπήδησα στα σόου με συνεντεύξεις σε διάσημους καλεσμένους. Παράλληλα έγραφα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αργότερα άρχισα να παρουσιάζω μεγάλα events στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο είμαι επικεντρωμένη στην παρουσίαση μεγάλων events και όχι στην τηλεόραση. Μετά τα 32 μου αποφάσισα να ακούσω την καρδιά μου και να κάνω αυτά που πραγματικά θέλω, όπως το να τρέχω σε αγώνες δρόμου.

- Τι έχεις να θυμάσαι από την παρουσίαση που έκανες για την UEFA;
Ηταν μοναδική εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γνωριμία μου με τον Μισέλ Πλατινί. Ηταν πολύ φιλικός, αλλά δεν άκουγε τις οδηγίες μου πάνω στη σκηνή. Του εξηγήσαμε με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνει, πού να σταθεί, ενώ του είπα και τις ερωτήσεις που θα του έκανα. Τελικά έκατσε στην άλλη πλευρά, απάντησε με άλλη ροή στις ερωτήσεις μου ενώ έπρεπε να μεταφράζω - παράλληλα, δε, έκανε και αστεία. Αλλά ευτυχώς τα πήγα καλά. Οταν κατεβήκαμε από τη σκηνή μού είπε ότι αποκλείεται να είμαι Τουρκάλα, γιατί η γλώσσα, η εμφάνιση και το ταλέντο μου δείχνουν ευρωπαϊκά. Εχουμε κρατήσει ακόμα επαφή και χαίρομαι γι’ αυτό.


«Οταν σπούδαζα στο εξωτερικό έκανα παρέα με Ελληνες και Ισπανούς. Οι μεσογειακοί
λαοί ταιριάζουμε μεταξύ μας. Μου αρέσει η Ελλάδα, ειδικά τα νησιά»

- Ποιος είναι ο πιο σημαντικός και ενδιαφέρων άνθρωπος από τον οποίο έχεις πάρει συνέντευξη;
Αν μιλάμε για διεθνείς προσωπικότητες, θα σου έλεγα τον Μισέλ Πλατινί και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μπερλουσκόνι φλερτάρει πολύ, αλλά επειδή ήμουν πολύ κρύα απέναντί του σοβαρεύτηκε. Από την Τουρκία ξεχωρίζω τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη σύζυγό του.

- Ο Ερντογάν είναι σκληρός άνθρωπος;
Είναι λογικό να φαίνεται σκληρός, γιατί είναι πρόεδρος της Τουρκίας και έχει πολλά θέματα να επιλύσει. Αλλά σε όλα τα events που έχω παρουσιάσει και στα οποία παραβρίσκεται είναι πολύ φιλικός. Αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση και στις ειδήσεις είναι πολιτική. Εχω δειπνήσει με το ζεύγος Ερντογάν αλλά δεν μιλήσαμε για πολιτική. Είναι απλοί άνθρωποι και φιλικοί. Οσο περισσότερες ευθύνες αποκτά κανείς, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τον συναντήσεις. Η πολιτική είναι ένα σκληρό θέμα που δεν μου αρέσει και τόσο. Εκανα το μεταπτυχιακό μου στις Διεθνείς Σχέσεις - το έκανα για την καριέρα μου, αλλά δεν μου αρέσει και δεν με ενδιαφέρει πλέον. Βρίσκω αληθινό ενδιαφέρον στα θέματα της υγείας και του αθλητισμού.



- Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να κάνει καριέρα στην Τουρκία;
Είναι δύσκολο να τα καταφέρει μια γυναίκα, ειδικά αν έχει αρχές και ξέρει να βάζει όρια. Αλλά με πολλή δουλειά όλα γίνονται. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν λόγω της εμφάνισης: επειδή ήμουν εμφανίσιμη θεωρούσαν ότι θα είμαι και χαζή. Αλλά τους διέψευσα. Το άσχημο όταν είσαι γυναίκα είναι ότι πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις ότι διαθέτεις και μυαλό. Κι αυτό είναι πολύ κουραστικό.

- Ποιες θεωρείς τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας σου;
Ξεχωρίζω τρεις. Την παρουσίαση της τελετής έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων πέρσι στην Τουρκία σε ένα στάδιο κατάμεστο από 50.000 θεατές. Την παρουσίαση ενός μεγάλου event το 2007 στο Ιράκ για λογαριασμό πετρελαϊκής εταιρείας. Και, φυσικά, την έκδοση του πιο πρόσφατου βιβλίου μου με τίτλο «Ideal Body», το οποίο, παρόλο που δεν είχε επιχειρηματικό ενδιαφέρον αλλά αφορούσε στην υγεία, τα πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις και απήχηση.

- Πώς αποφάσισες από το επιχειρηματικό ρεπορτάζ να μεταπηδήσεις στα σόου και κατόπιν να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;
Ξεκίνησα γυμναστική με έναν Αμερικανό γυμναστή, με τον οποίο αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο. Εκτοτε άρχισα να γυμνάζομαι εντατικά, άλλαξα διατροφή, συνήθειες και τρόπο ζωής. Είδα το σώμα μου να αλλάζει, απέκτησα περισσότερη ενέργεια, είδα πιο αισιόδοξα τη ζωή. Πλέον είμαι επικεντρωμένη στα σπορ αλλά και στην παρουσίαση events.

Σοφία Χουντάση
protothema.gr