24 Νοεμβρίου 2014

Διπλωματική ελληνική επιτυχία στην συνέλευση του ΝΑΤΟ

Οι ελληνικές θέσεις υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για την Ενεργειακή Πολιτική στη Μεσόγειο

Με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης  Ευριπίδη Στυλιανίδη η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη, κατάφερε να πετύχει τη υιοθέτηση του συνόλου των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών στην έκθεση για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για τον «Νότιο Διάδρομο».

Η σημασία αυτής της επιτυχίας είναι μεγάλη, καθώς βοήθησε ώστε να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημειώνεται, ότι το αρχικό κείμενο, είχε μέσα πολλά σημεία και προσεγγίσεις που ήταν αντίθετες με τα Ελληνικά συμφέροντα, ενώ δεν ήταν σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, καθώς και σε μείζονα θέματα, όπως το «κυπριακό» και η ονομασία των Σκοπίων. Η Επιτροπή Ενέργειας του ΝΑΤΟ είχε αναθέσει την εκπόνηση της έκθεσης στον Τούρκο Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Osman Bak, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του κ. Ερντογάν.

Η Ελληνική πλευρά κατέθεσε πάνω από 30 τροπολογίες στην Αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας και ταυτόχρονα, συναντήθηκε με εθνικές αντιπροσωπίες μεταξύ αυτών και η Τουρκική πλευρά η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Επιπρόσθετα, αφού υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες, αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι του κειμένου, που λειτουργούσαν ανασταλτικά και για τις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας κ. Στυλιανίδης, έκανε εκτενής αναφορά στις συνομιλίες δηλώνοντας πως «καμία μάχη δε μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη. Η έξυπνη, συστηματική και συνεπής προσέγγιση των θεμάτων ενισχύει τις συμμαχίες μας εντός του ΝΑΤΟ και δυναμώνει τη διεθνή μας παρέμβαση, προωθώντας αποτελεσματικά τις εθνικές μας θέσεις» και πρόσθεσε ότι:

«Οι νέοι κίνδυνοι του ISIS και της διεθνούς τρομοκρατίας μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλουμε την ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απομονώνοντάς κάθε φωνή που επιδιώκει την αναμόχλευση θεμάτων που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, διασπούν τη Συμμαχία και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της στην περιοχή. Η ανάδειξη αυτής της διάστασης μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή και τα εθνικά μας Δίκαια».