23 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση Κύπρου στον Μπάιντεν: "Η Τουρκία να σεβαστεί την Κύπρο"

Για να επαναρχίσει ο διάλογος πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του και κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η μείωση της έντασης θα πρέπει να προέλθει από αυτόν που την κλιμάκωσε, δηλαδή την Τουρκία.

“Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μπάιντεν για συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, και το ότι η ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική αναφορά, σημειώνοντας πως όλα τα κράτη της περιοχής πλην της Τουρκίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

“Αν η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει στις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες στην περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη της περιοχής”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ιάκωβος Ιακώβου
http://24h.com.cy/society/item/72661-apantisis-kivernisis-ston-biden-i-tourkia-na-sevastei-tin-cyprus.html