29 Νοεμβρίου 2014

Οι "σκλάβες του σεξ" στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η εμμονή της Ιαπωνίας να μην τις αναγνωρίζει

Η εφημερίδα Yomuri Shimbun επανέρχεται στα άρθρα που έχει αφιερώσει στο θέμα και ζητά συγνώμη για τη χρήση του όρου "σκλάβων του σεξ" και άλλες "μη πρέπουσες εκφράσεις" σε ό, τι αφορά στις γυναίκες που ανάγκαζε ο ιαπωνικός στρατός να δουλεύουν στους οίκους ανοχής που στήνονταν για του στρατιώτες.
Στη θέση της επίμαχης φράσης η εφημερίδα χρησιμοποιεί την πολύ πιο σοφτ "comfort women" - "γυναίκες για παρηγοριά", η οποία είναι και η επίσημη φράση που θέλει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να λειάνει ελαφρώς τα έργα και τις ημέρες του στρατού της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο όρος αυτός βέβαια καλύπτει την ωμή πραγματικότητα, ότι δηλαδή 200.000 γυναίκες κινέζικης καταγωγής και 400.000 συνολικά γυναίκες από τις χώρες ιαπωνικής κατοχής - Κορέα, Κίνα και Φιλιππίνες - σκλαβώθηκαν και υπέστησαν καθημερινούς βιασμούς, βασανιστήρια και κακοποίηση που πολλές φορές έφτανε μέχρι το θάνατο ή μόνιμους τραυματισμούς.


Οι "σκλάβες του σεξ" ήταν ένας πολύ πρακτικός τρόπος για τους ιθύνοντες του αυτοκρατορικού στρατού να ελέγξουν το στράτευμα μέσω της ανεμπόδιστης πρόσβασής τους στο σεξ. Η ιστορία των γυναικών αυτών παρέμεινε καλά κρυμμένη για περισσότερα από 70 χρόνια και επανήλθε στον δημόσιο διάλογο της Ιαπωνίας στις αρχές του '90. Ο Ιάπωνας καθηγητής Γιοσίμι Γιοσιάκι ανακάλυψε το 1992 έγγραφα του πολέμου που απεδείκνυαν την εμπλοκή του στρατού στην αρπαγή αυτών των γυναικών. Μαρτυρίες από επιζήσασες αναφέρουν πως οι στρατιώτες μπορεί να κακοποιούσαν ακόμη και μικρά κορίτσια, 14 με 15 ετών και να τα άφηναν να πεθάνουν.


Μάλιστα, οι συντηρητικοί της Ιαπωνίας έχουν επιδοθεί σε μια καμπάνια ώστε να καταφέρουν να πάρουν πίσω την ομολογία του εγκλήματος αυτού από το δημόσιο διάλογο. Το 1993 η Ιαπωνία ζήτησε συγνώμη από τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν στον πόλεμο και η σημερινή ηγεσία της χώρα αναζητά τρόπους να άρει αυτή την... απολογία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες.



Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αγάλματος που εγκαταστάθηκε ως φόρος τιμής στις γυναίκες αυτές στην Καλιφόρνια της Αμερικής και εναντίον του οποίο κινήθηκαν Ιάπωνες δικηγόροι. Οι 300 συνολικά δικηγόροι έστειλαν μια ανακοίνωση στην πόλη Γκλεντέιλ όπου βρίσκεται το άγαλμα ζητώντας την απομάκρυνσή του, με την αιτιολογία πως αποτελεί εσφαλμένη προπαγάνδα για όσα πραγματικά συνέβησαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ελευθέριος Σαββίδης
news247