27 Νοεμβρίου 2014

ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ Ε; Σκουρλέτης: «Στημένος» από την κυβέρνηση ο Σπόνερ (στέλεχος του fund Capital)

Δεν περιμέναμε εγκώμια από τα funds απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που καταγράφονται από επενδυτικούς οίκους και συνεργάτες τους για το πρόγραμμα που παρουσίασαν στο Λονδίνο οι Γιάννης Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός.

Μετά το πρώτο «μούδιασμα» και την αμηχανία που προκάλεσε o απόηχος από τις εκτιμήσεις πολλών από τους συμμετέχοντες στις ενημερωτικές συναντήσεις των Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ευθεία σύνδεση με τις κυβερνητικές επιδιώξεις του στελέχους της Capital Γιορκ Σπόνερ, που έγραψε τα μύρια όσα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ενημερωτικό email του.

Την ίδια ώρα όμως ο προβληματισμός  για το ενδεχόμενο «να τρομάξουν» οι  πολίτες από μια εκστρατεία «εκφοβισμού» που αναμένεται να εξαπολύσει η Κυβέρνηση, οδηγεί την  Κουμουνδούρου να επανεξετάσει το πλαίσιο επαφών με ξένους παράγοντες και παραμένει στόχος πάντα η καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων συναντήσεων όπως αυτές που έκαναν ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός. Πιθανότατα μάλιστα αύριο στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθεί το θέμα του πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνονται τέτοιες επαφές.

Την ίδια ώρα ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του alpha ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το στέλεχος της CAPITAL ότι παίζει το παιχνίδι της Κυβέρνησης: «Οταν αυτός εμφανίζεται σαν να ήταν εκεί πέρα και να ήταν αυτήκοος μάρτυς των συζητήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι άλλο τρέχει. Δεύτερον, το συγκεκριμένο fund δεν είχε καν συμμετοχή στις συγκεκριμένες συζητήσεις. Το δε συγκεκριμένο fund επενδύει στην Ελλάδα. Ο δε συγκεκριμένος κύριος είναι γνωστό ότι είχε συναντήσει και τον Πρωθυπουργό τον προηγούμενο χρόνο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι περισσότερο αυτή η υπόθεση μυρίζει μια συνεννόηση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων, παρά ανταποκρίνεται σε μια πραγματική εκτίμηση, όποια εκτίμηση και αν είναι αυτή.Διότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ότι ήταν σε μια συζήτηση και να μην ήταν».

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Λονδινο και ο Γιώργος Σταθάκης αποδίδοντας ευθέως τις διαρροές σε προσπάθεια της Κυβέρνησης να καλύψει επικοινωνιακά την αποτυχία της με την Τρόικα στο Παρίσι.
«Η νέα κυβερνητική αποτυχία στο Παρίσι δεν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά με κακοστημένες διαρροές. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να συνηθίσει αυτή τη νέα συνθήκη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εν αναμονή»,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης αφού σύμφωνα με τη γνώμη του το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις ήταν  εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιγράφεται στα ενημερωτικά σημειώματα τόσο του στελέχους της Capital όσο και της BANK OF AMERICA.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο απόηχος των συναντήσεων αυτών έφερε σε δύσκολη θέση την Κουμουνδούρου η οποία αν και δεν περίμενε «θαύματα» από τις συναντήσεις αυτές δίνει μάχη για να πείσει ότι αδιέξοδο είναι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης Σαμαρά και τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει είναι απολύτως λειτουργικά και εφαρμόσιμα. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου η σκληρή στάση της Τρόικας αποτελεί μήνυμα όχι μόνο προς αυτή την Κυβέρνηση αλλά και προς την επόμενη (κι αυτό το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου) περισσότερο δυσκολεύει την προσπάθεια του κόμματος η εικόνα που δημιουργείται με τους ξένους επενδυτές να εμφανίζονται έτοιμοι να αποσυρθούν από την Ελλάδα  αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.