Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξή τους, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις Υπουργοί, οι οποίοι “είχαν μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, σχετικά με τις προοπτικές της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους στον τομέα της ενέργειας”, εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.
Το sigmalive.com σημειώνει πως οι Υπουργοί, επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.
Αυτοί οι τομείς είναι:
- περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
- μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
- ενεργειακές υποδομές,
- έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και
- ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.
Η συνάντηση των τριών Υπουργών αποτελεί την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.
Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για εξαγωγές φυσικού αερίου
Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, σήμερα στη Λευκωσία.
Ο Αιγύπτιος υπουργός σημείωσε πως η επανεξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο είναι μια επιλογή, που μελετάται, και ότι κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν με την εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι διαφαίνεται πως ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου, δηλαδή στο Ιντκου και στην Νταμιέτα. Πρόσθεσε πως «τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές».
Σε κοινή δήλωση των δύο υπουργών αναφέρεται πως οι κύριοι Ισμαήλ και Λακκοτρύπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις πολλές ανταλλαγές επισκέψεων τόσο των ιδίων όσο και τεχνοκρατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Και οι δύο συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργείται, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν την επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.