26 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΩΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ! Υπερωρίες του Παπουτσή σε Youtube-Facebook όσο οι Σκοπιανοί οργιάζουν...

Το στρατηγείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον βρίσκεται σε μία από τις πιο αριστοκρατικές και καλύτερα προστατευμένες γειτονιές της αμερικανικής πρωτεύουσας. Εκεί στεγάζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο ο Χρήστος Παπουτσής με την ιδιότητα του Ελληνα συμβούλου του (Ιταλού) εκτελεστικού διευθυντή, που έχει την αρμοδιότητα για την ευρύτερη περιοχή μας. Ο διορισμός του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ήταν απαίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του το είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Την εποχή εκείνη, ο κ. Παπουτσής μέσα από αναρτήσεις στο twitter είχε… ξεσαλώσει εναντίον της συγκυβέρνησης. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση όταν κανείς δεν λέει ένα “όχι”...», έγραφε χαρακτηριστικά στις 29 Απριλίου 2013.
Μετά από μερικούς μήνες καθυστερήσεων, που προκάλεσαν οι πληροφορίες για τον υψηλό μισθό που θα απολάμβανε στις ΗΠΑ ο αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (γράφτηκε στον Τύπο, χωρίς να διαψευστεί, το ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» είναι περίπου 7.000 δολάρια μηνιαίως), ο διορισμός του έγινε τελικά τον περσινό Σεπτέμβριο. Ηταν τόση η ένταση που είχε προκαλέσει αυτή η τοποθέτηση, ώστε έφτασε έως τη Βουλή, όπου ο τότε γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Νεοδημοκράτης Σεραφείμ Τσόκας, είχε διευκρινίσει σε έγγραφη απάντησή του πως ο μισθός του κ. Παπουτσή καταβάλλεται από την Παγκόσμια Τράπεζα «με βάση το ισχύον μισθολόγιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το προσωπικό της», χωρίς να διευκρινίσει το ποσό.

ΑΠΡΑΞΙΑ

Πάντως, ο κ. Παπουτσής αυτόν τον έναν χρόνο μάλλον δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει την εκεί παρουσία του. Μια ματιά στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα κείμενα της Τράπεζας είναι αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά, κινεζικά και γιαπωνέζικα. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 15 ακόμα γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες είναι τα τουρκικά, τα αλβανικά, αλλά και τα… μακεδονικά. Στις αντίστοιχες επίσημες σελίδες της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνει κανείς ότι τα Σκόπια αναφέρονται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως FYROM και ότι η σελίδα της χώρας είναι γραμμένη στη γλώσσα της. Το ίδιο συμβαίνει με τις σελίδες της Τουρκίας, αλλά και της… ανύπαρκτης οικονομικά Αλβανίας…
Είναι προφανές ότι ο κ. Παπουτσής δεν πρόλαβε (;) να φροντίσει ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική παρουσία, η οποία γίνεται στα αγγλικά. Το αστείο είναι ότι ένας από τους λόγους του διορισμού του, όπως εκφράστηκε επισήμως από τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν πως «η πολυπλοκότητα των εργασιών στο γραφείο του εκτελεστικού διευθυντή απαιτεί εμπεριστατωμένες γνώσεις, κατάλληλες τεχνικές ικανότητες και εμπειρία και η επιλογή της υποψηφιότητας γίνεται αφού λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της εν λόγω θέσης και συνεκτιμώνται τα προσόντα και η εμπειρία». Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν πως ο διορισμός Παπουτσή γίνεται «σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα».
Γενικά, πάντως, ο κ. Παπουτσής δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται ιδιαίτερα, καθώς από μια ματιά στο Google τον τελευταίο χρόνο ελάχιστες αναφορές του ονόματός του προκύπτουν. Οπως μια συμμετοχή του σε εκδήλωση που έγινε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, με αφορμή την παρουσία στην αμερικανική πρωτεύουσα του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Αντίθετα, ο κ. Παπουτσής, ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και δεν… θυμώνει πια με την κυβερνητική πολιτική, φαίνεται πως έχει πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα στo facebook, αφού το twitter το έχει εγκαταλείψει εδώ και αρκετό καιρό. Μια ματιά σε ένα από τα δύο-τρία προφίλ που διατηρεί δείχνει ότι ο εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα αγαπά ιδιαίτερα τον Παντελή Θαλασσινό, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον αξέχαστο Φρανκ Σινάτρα και ανεβάζει ασταμάτητα τα τραγούδια τους. Φρόντισε, βέβαια, πριν από λίγες ημέρες να γράψει έναν πραγματικά συγκινητικό, σύντομο αποχαιρετισμό στον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη, με τον οποίο συνδεόταν από τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ΕΦΕΕ, της οποίας υπήρξε πρόεδρος. Μάλιστα, στους πρώτους εορτασμούς της επετείου ο κ. Παπουτσής κρατούσε τη ματωμένη σημαία της εξέγερσης. Ωστόσο, πολιτικές παρεμβάσεις δεν φαίνεται να κάνει πλέον μέσω του facebook, σε αντίθεση με πολλούς πολιτικούς που το επιλέγουν γι’ αυτό τον σκοπό. Και φυσικά έχει «λησμονήσει» τη σκληρότατη κριτική που έκανε στην κυβέρνηση όσο καιρό βρισκόταν εκτός Βουλής και πριν διοριστεί στη νέα θέση του.

ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Ο κ. Παπουτσής περνά πλέον πολύ λίγο χρόνο στην Αθήνα, αλλά στο διάστημα της παραμονής του εδώ φροντίζει να απολαμβάνει τα προνόμια που του παρέχει το γεγονός ότι διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ετσι, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γνωρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο ήταν «χρεωμένοι» σε αυτόν… έξι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του. Προφανώς για το διάστημα που είναι στην Αθήνα, ενώ για όλο το υπόλοιπο, που είναι απείρως μεγαλύτερο χρονικά, δεν έχουν απολύτως κανένα αντικείμενο απασχόλησης. Ωστόσο, ο ίδιος προτιμούσε όλο τον προηγούμενο χρόνο να μην τους αποδεσμεύσει ή έστω τους μισούς από αυτούς. Δεν είναι παράλογο λοιπόν το ότι οι σύντροφοί του στην Αθήνα στάζουν δηλητήριο γι’ αυτόν, λέγοντας πως αντάλλαξε τον «αντιβενιζελισμό» του με έναν διορισμό πολυτελείας και με έναν ακόμα πιο πολυτελή μισθό.

Του Σωτήρη Ξενάκη-Εφημερίδα Παραπολιτικά