04 Δεκεμβρίου 2014

Κέρκυρα:Ξύλο κόντεψαν να φάνε από κομμούνια οι ξένοι που θα επενδύσουν 100 εκ στο νησί

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε δυναμική «παρέμβαση» κατά της αξιοποίησης του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας εξελίχθηκε η χθεσινοβραδυνή παρουσίαση της NCH Capital, του επενδυτικού fund που μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, απέκτησε το δικαίωμα αξιοποίησης της έκτασης.

Ολιγομελής ομάδα στελεχών του ΠΑΜΕ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατά της επένδυσης και της τοπικής δημοτικής αρχής και «ενεργοί πολίτες» που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επιχείρησαν να ματαιώσουν την προγραμματισμένη παρουσίαση της NCH Capital, που ως σκοπό είχε να πληροφορήσει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας για το πλάνο που σχεδιάζει να υλοποιήσει στην περιοχή «Ερημίτης», στη βόρειο Κέρκυρα.

Στην παρουσίαση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι 80 φορέων του νησιού που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ζωή του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι εμπόδισαν την προσέλευση των προσκαλεσμένων στην εκδήλωση και χρειάστηκε η παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας προκειμένου να μην κλιμακωθούν οι προπηλακισμοί κατά των στελεχών της NCH Capital και του «Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη» που έχει αναλάβει τις αρχιτεκτονικές μελέτες του project, των υπευθύνων για το περιβαλλοντολογικό σκέλος της επένδυσης και όσων, λίγων, κατόρθωσαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κερκύρας, όπου -καίτοι μετ΄εμποδίων- πραγματοποιήθηκε τελικώς η παρουσίαση.

Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί συνάντηση, στα μέσα Νοεμβρίου, μεταξύ των επικεφαλής της NCH Capital και του Κωνσταντίνου Νικολούζου, ο οποίος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη δημάρχος Κερκυραίων με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νικολούζος επανειλημμένως έχει ταχθεί δημόσια κατά της επένδυσης και πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και στελέχη της κυβέρνησης, στην οποία «ως δημοκρατικά νομιμοποιούμενοι εκπρόσωποι της ολότητας των Κερκυραίων» αναφέρει πως η επένδυση «βρίσκει συνολικά αντίθετη την τοπική κοινωνία», συμπληρώνοντας πως «ως Δήμος της Κέρκυρας, είμαστε υποχρεωμένοι... να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του Ερημίτη επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος».

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ενώ αρχικά ο δήμαρχος Κερκυραίων είχε συναινέσει να παραβρεθεί στην παρουσίαση της NCH Capital στο νησί, δύο ώρες πριν την έναρξή της στέλεχος του γραφείου του επικοινώνησε με στα στελέχη του fund για να μεταφέρει το μήνυμα πως «θα πρέπει να ακυρωθεί το ραντεβού μας, διότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους επενδύσεις...».

Αντίθετα, πάντως, με τον κ. Νικολούζο, άλλοι φορείς του νησιού, μεταξύ των οποίων και το Εμπορικού Επιμελητηρίου Κερκύρας, αξιολογούν τη συγκεκριμένη επένδυση, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, με διαφορετικά κριτήρια. Σε ανακοίνωσή του μετά την προ μηνός συνάντηση με τους επικεφαλής της NCH Capital, το Επιμελητήριο ανέφερε πως «καλωσορίζουμε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη συγκεκριμένη επένδυση η οποία, σεβόμενη το περιβάλλον και τις ευαισθησίες της περιοχής, θα ενισχύσει την οικονομία του τόπου μας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας και θα προσελκύσει αναβαθμισμένη ποιοτικά τουριστική προσέλευση. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία μαζί τους αναφορικά με την πορεία του έργου και την επιτυχή υλοποίησή του».



Πράσινο φως από το ΣτΕ

Μόλις προ λίγων εβδομάδων, η συγκεκριμένη επένδυση φάνηκε να ξεπερνά τον σκόπελο των προσφυγών που υπεβλήθησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα επιχειρήματα περί «καταπάτησης δημόσιας περιουσίας, έκτασης Natura και απόλυτου ξεπουλήματος» δεν έγιναν δεκτά από τη Δικαιοσύνη, που απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς κατοίκων της ευρύτερη περιοχής και φορέων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Για την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αξίζει να καταγραφεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον Ερημίτη δείχνει τη λογική της κυβέρνησης και της αστικής δικαιοσύνης που από θέση στέκονται στο πλευρό των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο λαϊκός αγώνας θα πρέπει να βρεθεί απέναντι στη συνολική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που προωθούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, να παλέψει για να γίνουν οι δημόσιες υποδομές και οι δημόσιες εκτάσεις λαϊκή περιουσία.».

Σημειώνεται ότι το project της NCH Capital θα πραγματοποιηθεί με τις αρχές της ήπιας ανάπτυξης, προβλέποντας δόμηση μόνο στο 7% του ακινήτου, με το 93% της έκτασης να παραμένει πράσινο. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 35.800 τμ, με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη, κάτι που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί τσιμεντοποίησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου.

Η NCH Capital με έδρα την Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, είχε αποκτήσει στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα αξιοποίησης του ακινήτου στη Κασσιόπη, υποβάλλοντας προσφορά συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης της επιφάνειας της έκτασης για 99 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού ∆ημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας.

Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr