08 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΣ ΠΗΡΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ... ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΑ ΜΑΣ! Κολλητή του Ραϊχενμπαχ η Βασούλα

Και ο ρόλος της Ζωρζέτας Λάλη
 
Μπορεί όσοι έχουν συναντήσει την κ. Βάσω Παπανδρέου σε εκδηλώσεις στις οποίες «πρωταγωνιστικό» ρόλο έχουν στελέχη της Task Force στην Ελλάδα να έχουν εκπλαγεί, ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν την πολιτική διαδρομή της άλλοτε ισχυρής γυναίκας του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Μια φιλία που κρατάει από πολλές δεκαετίες συνδέει την πρώην υπουργό με τον επικεφαλής της Task Force, Xoρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς, και όχι άδικα, ο «άνθρωπος σκιά» της ελληνικής κυβέρνησης, που κινεί τα νήματα. Η σχέση των δύο πολιτικών οικοδομήθηκε την εποχή που η κυρία Παπανδρέου ήταν υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας και, όπως φαίνεται, έχει αντέξει στον χρόνο.

ΝΤΕΛΟΡ. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ διετέλεσε τη δεκαετία του 1980 σύμβουλος του Ζακ Ντελόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του πρώτου κοινοτικού πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, του πασίγνωστου «πακέτου Ντελόρ». Τότε γνωρίστηκε με τη Βάσω Παπανδρέου, με την οποία, εκτός από την ίδια σχεδόν ηλικία, τον ένωναν και κοινές ανησυχίες. Η στενή σχέση, άλλωστε, που ανέπτυξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, ήταν και η αιτία που η Βάσω Παπανδρέου διατήρησε τη θέση της ως κοινοτικής επιτρόπου και την περίοδο 1990-1993, παρά το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πολλές αντιρρήσεις. Στο πέρασμα των ετών, οι δυο τους δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν επαφές. Το διάστημα που η Βάσω Παπανδρέου επανήλθε στα υπουργικά έδρανα, οι σχέσεις της με τον τεχνοκράτη ήταν στα ίδια καλά επίπεδα. Η αγαστή, άλλωστε, συνεργασία τους ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για τους δύο.  Σήμερα, με τον Χορστ Ράιχενμπαχ να θεωρείται ο Γερμανός «τοποτηρητής» στην Ελλάδα, με υπερεξουσίες που δεν θα φανταζόταν ποτέ ούτε ο ίδιος, και με τη Βάσω Παπανδρέου να απέχει από την πολιτική, εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα και πρόσωπα που τους ενώνουν, όπως η κυρία Ζωρζέτα Λάλη.

Η ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ. Η Βάσω Παπανδρέου στις αρχές του 1980 γνωρίστηκε με τη Ζωρζέτα Λάλη, όταν εκείνη διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φιλία των δύο γυναικών και η αμοιβαία εμπιστοσύνη που ανέπτυξαν οδήγησαν σε μία πολυετή συνεργασία, καθώς η δεύτερη διετέλεσε διευθύντρια της πρώην επιτρόπου την τετραετία 1989-1993 στην Κομισιόν και στη συνέχεια πρόεδρος του Κτηματολογίου, επί υπουργίας της κυρίας Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002-2004. Αυτό που τις ένωσε είναι ότι ακολουθούσαν το εκσυγχρονιστικό ευρωπαϊκό ρεύμα, δίνοντας μάχες κατά της κυρίαρχης πολιτικής Θάτσερ τη δεκαετία του 1980. Κάτι που εκτόξευσε την εποχή εκείνη τη δημοφιλία της Ελληνίδας πολιτικού, η οποία κατέγραψε ρεκόρ ψήφων στη Β’ Αθήνας, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο.  Η «σιδηρά κυρία» Ζ. Λάλη, που πήρε σύνταξη πριν από δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που αξιοποίησε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του στην Ελλάδα, τοποθετώντας την επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα.

Σε αυτό, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, κομβικό ρόλο έπαιξε η φιλία του με τη Βάσω Παπανδρέου και η γνωριμία του από τα παλιά με την κυρία Λάλη. Η Ζωρζέτα Λάλη έχει πολύ ισχυρό ρόλο στην ομάδα που ελέγχει το κυβερνητικό έργο, κάνει ξαφνικές επισκέψεις στα υπουργεία και έχει τον έλεγχο για την πρόοδο της χώρας, λειτουργώντας ως υπαρχηγός του Ράιχενμπαχ, όταν εκείνος λείπει. Βέβαια, σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε πει πως «δεν είμαστε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς είμαστε μόνο 12 άτομα στην Αθήνα και 25 στο εξωτερικό. Και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να κυβερνήσουμε». Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που θεωρούν την ίδια και την ομάδα της την πραγματική κυβέρνηση της χώρας, καθώς χωρίς τη δική τους συγκατάθεση δεν κουνιέται φύλλο.  Στην ίδια συνέντευξη η Ζ. Λάλη είχε δηλώσει πως «εμείς είμαστε οι μεσίτες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών-μελών». Ο Χ. Ράιχενμπαχ, λοιπόν, της εμπιστεύτηκε τη θέση της επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα, καθώς, όπως δηλώνει, σκοπός του είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η εκμετάλλευση του ελληνικού real estate, τομέα στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυρία Λάλη.

Οι φιλοδοξίες για την Προεδρία

Οι πολύ ισχυροί δεσμοί της Βάσως Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, λένε πολλοί πως έχουν ανοίξει την όρεξη της πρώην υπουργού για μεγάλα πράγματα. Το βέβαιο είναι πως, παρά το γεγονός ότι απέχει από την ενεργό πολιτική, ενημερώνεται από πρώτο χέρι για όλα όσα συμβαίνουν με το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Οπως λέει, μάλιστα, συχνά-πυκνά σε συνομιλητές της, θέτει τον εαυτό της στη διάθεση των εξελίξεων. Και ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις; Μέχρι και η διαδοχή του Κάρολου Παπούλια, Προέδρου της Δημοκρατίας… λένε οι καλά γνωρίζοντες. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Βάσω Παπανδρέου, φιλοτέχνησε πολύ προσεκτικά το προφίλ της, κάνοντας στοχευμένες και με άρωμα αντιπολίτευσης παρεμβάσεις, όπως όταν εγκαλούσε κάθε λίγο και λιγάκι τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το Προεδρικό σενάριο, βέβαια, από πολλούς θα θεωρείτο απευθείας παρέμβαση της Task Force στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και τον θεσμό της Δημοκρατίας.  

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ