01 Δεκεμβρίου 2014

Ποιοι χάνουν τη σύνταξη πριν από τα 62

Έως και δώδεκα χρόνια περισσότερα στη δουλειά για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων φέρνουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα.

Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2019 (κανείς να μη βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 62 το 2021), αλλαγές στο ΕΚΑΣ, πάγωμα συντάξεων, κατάργηση της 15ετίας και ενοποιήσεις Ταμείων.

Μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών αυτών είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο για τις οποίες αυξάνεται ο χρόνος εργασίας από 2 έως και 12 χρόνια, οι γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983.

Από το πακέτο των προτάσεων αυτών που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν θίγονται, στον βαθμό που θα παραμείνει ως έχει χωρίς άλλες αλλαγές, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31-12-2018.

Επίσης δεν προβλέπονται μειώσεις στις κύριες συντάξεις καθώς η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα κόκκινη γραμμή και εξακολουθεί να αποκλείει κάθε πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της τρόικας.

Ποια μέτρα πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα

Εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Τρίτη, αναμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στις προτάσεις που της απέστειλε, με στόχο να επιστρέψει το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%.

Επίσης, οι προτάσεις αφορούν:
  • Πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Πιλοτική έναρξη του νέου μισθολογίου από 1/7/2015. Η αρχή θα γίνει από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων το επίδομα, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», θα μειωθεί έως το 2019 και θα αντικατασταθεί από το επίδομα αποδοτικότητας. Για τους νεοεισερχόμενους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, ενώ όλο το Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από 1/1/2016.
  • Επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρεί σε λοκάουτ.
  • Εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μεάνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  • Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.