06 Δεκεμβρίου 2014

Νέα εισαγγελική παρέμβαση προς τους γιατρούς του Νίκου Ρωμανού

Εντολή στην οποία καταγράφεται ότι η απεργία πείνας ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ επισημαίνονται και οι τυχόν ποινικές ευθύνες των γιατρών, εστάλη στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματά

Της Αντωνίας Ξυνού

Νέα εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού έχει αποσταλεί στους υπευθύνους ιατρούς του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο 21χρονος απεργός πείνας.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του Νικ. Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, πρόκειται για νέα εντολή που δόθηκε πρόσφατα. Σε αυτή κατά πληροφορίες, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά τη νομοθεσία η απεργία πείνας ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας και έτσι θα πρέπει να την εκλάβουν και να τη χειριστούν οι θετάποντες ιατροί.

Συγκεκριμένα, τόσο ο κώδικας της ιατρικής δεοντολογίας όσο και ο νομοθέτης έχουν προβλέψει με σαφήνεια πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενή, ακόμη στην περίπτωση απεργίας πείνας.

Όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για την ίδια του τη ζωή, τότε ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας, όπως ορίζει το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση, όπου δεν απαιτείται η συναίνεση του προς τους γιατρούς για να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 3418/2005 αλλά και το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, οι γιατροί οφείλουν να σώσουν τη ζωή ενός ασθενή, διαφορετικά θα διωχθούν για έκθεση σε κίνδυνο ασθενούς. Αντίστοιχα, το άρθρο 31 του σωφρονιστικού κώδικα προβλέπει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και στις περιπτώσεις απεργίας πείνας κρατουμένων.

Σημειώνεται πάντως ότι από το 2006 το World Medical Association καταδικάζει την υποχρεωτική σίτιση απεργών πείνας, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο.

news247.gr