06 Δεκεμβρίου 2014

Μόνο ο Κόκκαλης ο επαναστάτης στηρίζει το κωλόπαιδο! Ο Σύλλογος αποφοίτων σχ. Μωραΐτη παίρνει θέση για την εκνομη δράση Ρωμανού

Διαβάστε τις ασυναρτησίες του Κόκκαλη για "ομοθρανή" συμμαθητές με τις οποίες γελάνε οι υπόλοιποι... οι οποίοι λόγω αριστερής ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν μπορούν να πάρουν σαφή θέση και το λένε ευγενικά... εξάλλου οι περισσότεροι είναι σοβαροί άνθρωποι που δεν έχουν σχέσεις με ληστές όπως δείχνει και η θέση τους για "αυτονόητη καταδίκη κάθε παράνομης πράξης"

Ο ληστής Νίκος Ρωμανός με την απεργία πείνας στην οποία βρίσκεται εδώ και 26 ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας με κόμματα, φορείς και απλούς πολίτες να συμμετέχουν στην μεγάλη συζήτηση - σύγκρουση για το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων του.
Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη, στην οποία φοίτησε τόσο ο ίδιος ο απεργός πείνας όσο και ο δολοφονηθείς Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Είναι γνωστό πως η Σχολή Μωραΐτη, μαζί με το Κολέγιο Αθηνών, αποτελούσαν τα κατεξοχήν σχολεία από όπου αποφοιτούσαν τα τέκνα της αστικής τάξης, ενώ, από εκεί έχουν βγει αρκετά εξέχοντα μυαλά και γνωστά ονόματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στη σελίδα του Συλλόγου Αποφοίτων έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ, η σελίδα φιλοξενεί και το ακόλουθο κείμενο:

«Τις τελευταίες μέρες το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού με τον ίδιο τρόπο που έχει απασχολήσει ενδεχομένως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έχει προφανώς απασχολήσει και τα μέλη του ΣΑΣΜ. Ενα πολύπλευρο ζήτημα με πολλαπλές προεκτάσεις όπως η νομική του προέκταση, η ανθρωπιστική, η πολιτική, η κοινωνική, η ιδεολογική κ.ο.κ., και άλλες τόσες απόψεις προσωπικές ή/και θεσμικές. Ένα ζήτημα σίγουρα ευαίσθητο λόγω της ανθρώπινης πλευράς του και φλέγον λόγω των κενών που διαπιστώνονται στις κοινωνικές δομές.

Ισως για εμάς ακόμα πιο ευαίσθητο, καθώς ο άνθρωπος αυτός υπήρξε συμμαθητής. Στις συζητήσεις μας των τελευταίων 4 ημερών, όπως και στην ανοικτή συνάντηση της Δευτέρας και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ μία μέρα μετά, 3 σημαντικά κοινά σημεία προκύπτουν. Πάνω απ’ όλα ο de facto σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή μαζί με την ευχή να αποτραπεί το χειρότερο. 2ον η αυτονόητη καταδίκη κάθε παράνομης πράξης από όποιον και εάν επιτελείται. 3ον και υπό μία έννοια σημαντικότερο στην περίπτωσή του συλλογικού μας οργάνου του οποίου τα μέλη έχουν μοιραστεί μια κοινή εκπαιδευτική κουλτούρα, η επιβεβαίωση πως η Παιδεία αποτελεί κύριο συστατικό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ΔΣ όλους όσους συμμετείχαν στον διάλογο, ιδίως διά ζώσης, είτε καταθέτοντας την προσωπική τους άποψη είτε την επαγγελματική/επιστημονική τους (καθώς στις συζητήσεις συμμετείχαν και απόφοιτοι ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, πανεπιστημιακοί κ.α.). Πέρα από τα κοινά σημεία, οι επιμέρους γνώμες που ακούστηκαν ήσαν πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις διαφορετικές, οι προτάσεις επίσης.

Παρακολουθώντας με ανησυχία τις εξελίξεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο Γεννηματά, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε συνέχεια στο πλαίσιο του ΣΑΣΜ. Οφείλουμε όμως να επανέλθουμε υπό ευνοϊκότερες συνθήκες και να συνεχίσουμε το σημαντικότατο διάλογο για το ρόλο της Παιδείας στα καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία».

Κάτω από το κείμενο υπάρχει πληθώρα σχολίων από φίλους και απόφοιτους της Σχολής, όπως του Πέτρου Κόκκαλη, γιου του γνωστού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και εγγονού του Πέτρου Κόκκαλη, Ελληνα αντιστασιακού και στελέχους του ΚΚΕ.

Γράφει ο Πέτρος Κόκκαλης:

Petros Kokkalis
Αυτή η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, τουναντίον ξεκινά καθώς, με καθυστέρηση, τους λόγους για τη οποία είναι στης καθεμίας την κρίση, να αντικρίζει και να διαχειρίζεται η κοινότητα του Μωραΐτη το γεγονός πως δύο παιδιά ομοθρανή μας, ο νεκρός κι ο Ρωμανός, ως σύμβολα πια θα επιδρούν καταλυτικά σε μια ολόκληρη γενιά και ήδη, ορόσημα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας


Petros Kokkalis
Εύχομαι να μην υπάρξει κανείς άλλος νεκρός και να προσπαθήσουμε μαζί να συμβάλουμε στο δυνάμωμα της παιδείας που είναι, όπως μας μάθαν στο σχολείο, το αναγκαίο συστατικό της δημοκρατίας. ‪#‎peace‬

Χαρακτηριστικά μερικά από τα υπόλοιπα σχόλια:

Yiannis Kontoyiannis
Ευχαριστούμε, Ντίνο, για την ενημέρωση. Διευκρινιστικά: Ο ΣΑΣΜ αποφάσισε να μην πάρει θέση για καμία πτυχή αυτού του τεράστιου θέματος?

Dinos Machairas
Yiannis Kontoyiannis έχω αναφέρει τα 3 σημεία στα οποία όλοι συμφωνήσαμε: 1) η κάθε ζωή είναι πολύτιμη και καμία δεν πρέπει να χαθεί, 2) κανείς δεν επικροτεί παράνομες πράξεις και είμαστε κατά της ανομίας, 3) πρέπει να υπάρξει λύση ώστε το σύστημα να επιτρέπει την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους. Αυτά όμως όσοι συμμετείχαμε στο διάλογο τα θεωρήσαμε αυτονόητα & δεδομένα, άρα δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν θέση. Αν εννοείς αν πάρθηκε απόφαση υπέρ ή κατά του συγκεκριμένου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν, εκεί δεν διαπιστώθηκε ομοψυχία και συναίνεση, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και στην υπόλοιπη κοινωνία. Συνεπώς το να πάρει το ΔΣ επίσημη θέση υπέρ ή κατά του συγκεκριμένου αιτήματος επαναλαμβάνω, είναι δεδόμενο πως θα διχάσει και τελικά θα εντείνει την πόλωση, ενώ ο ρόλος του ΣΑΣΜ ως «συνδέσμου» είναι να ενώνει τους αποφοίτους.


Nana Mentzelopoulou-Belibassaki
..εγω δεν καταλαβαίνω εξ αρχής γιατί ζητήθηκε στον ΣΑΣΜ να πάρει κάποια θέση..


Yiannis Kontoyiannis
Ναι, συγγνώμη, δεν ήμουν σαφής, εννοούσα επίσημη θέση. Αν μου επιτρέπετε, ένα τελευταίο σχόλιο. Υπάρχουν δεκάδες φορείς, πολύ λιγότερο "κοντινοί" στο θέμα (σύλλογοι γιατρών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, ακόμα και κάποιοι Δήμοι) απ' όσο ο ΣΑΣΜ (ο Ρωμανός ήταν μαθητής της ΣΜ, η οποία είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, και υπ' αυτή την έννοια σχετίζεται με το παρόν θέμα) οι οποίοι εξέφρασαν θέσεις δημοσίως γι' αυτό το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει. Ήλπιζα πως σε κάποια ελάχιστα θεμελιώδη (όπως πχ να παροτρύνουμε ως σύλλογος την Πολιτεία να βρε άμεσα μια λύση σ' αυτό το φρικαλέο αδιέξοδο που έχει προκύψει και φαίνεται να οδηγεί σε μεγάλες κοινωνικές εντάσεις) θα βρισκόταν ευρεία συμφωνία μεταξύ μας. Το ότι αυτό δεν συμβαίνει το σέβομαι, και εκτιμώ πραγματικά την συζήτηση και την άμεση αντίδρασή σου Ντίνο στα αρχικά μηνύματα. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κρύψω πως μου προκαλεί πολύ μεγάλη απογοήτευση και βαθιά λύπη.

Argyri Leou
Πρωτον, ποιανου αποψη πρεπει να εκφρασει ο ΣΑΣΜ; Των μελων του ΔΣ του; Του Προεδρου του; Των ιδιων των μελων του; Εχετε καταλαβει ποσες διαφορετικες αποψεις απαντωνται στα μελη του ΣΑΣΜ; Θα επρεπε να γινει συνελευση κ να κληθουν ολα τα μελη του σασμ να εκφερουν αποψη κ να ψηφισουν αναλογως και τοτε και μονο να εκφερει αποψη ο ΣΑΣΜ. Δευτερον εννοειται οτι ο ΣΑΣΜ επιθυμει την επιλυση του αδιεξοδου ταχυτατα, τουτο προκυπτει σαφως απο τα οσα εγραψε ο Ντινος προηγουμενως. Δεν καταννοω τι αλλο πρεπει να πει ο ΣΑΣΜ. Τριτον μακαρι το κρατος να περιμενε τη γνωμη του ΣΑΣΜ για να λαβει αποφασεις. Σιγουρα ο κοσμος μας θα ηταν καλλιτερος.

Christos Tzavaras
Είναι σημαντικό ότι όλη αυτή η συζήτηση γυρω απο ένα ευαίσθητο θέμα, οδήγησε σε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο. Είναι επισης σημαντικό ότι δρομολογείται ήδη νομοθετική ρύθμιση για τις εξ αποστάσεως σπουδές των καταδικασμένων έγκλειστων για αποδεδειγμένα εγκλήματα κατα ζωής και περιουσίας. Τελεια και παύλα.-


Yiannis Kontoyiannis
"ομοθρανή"? "‪#‎peace‬"? Πέτρο, ή μας δουλεύεις ή σου έχουν χακάρει το λογαριασμό κ μας τρολλάρουνε!


Kyriakopoulos Menelaos
Επικροτώ πλήρως την στάση του ΣΑΣΜ όπως την εξέφρασε ο Ντίνος. Τα 3 σημεία είναι αυτονόητα και κοινώς αποδεκτά και περιορίζονται στον ρόλο του συνδέσμου, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβάνομαι εγώ.

Yiannis Kontoyiannis
Μενέλαε, δεν διαφωνώ. Αλλά διατηρώ την ελπίδα πως ο σύλλογος θα μπορεί να βρίσκει κοινό τόπο και να εξετάζει θέματα πέραν των "αυτονόητων" και των προφανώς ανώδυνων. Ελπίζω να μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ' αυτά.

Kyriakopoulos Menelaos
Γιάννη μου αν εκφράσω την άποψή μου για τον Ρωμανό εδώ το πιθανότερο είναι ότι θα τσακωθώ με τους μισούς, τουλάχιστον, ΣΑΣΜίτες. Επισήμως λοιπόν ας είμαστε ενωμένοι και ιδιαιτέρως ας διαφωνούμε δημιουργικά.


Nana Mentzelopoulou-Belibassaki
..συμφωνώ με τον Μενελαο αλλά η απορία μου παραμένει..γιατί πρέπει να πάρει 'επίσημη θέση' ο ΣΑΣΜ;;!! Μήπως δεν έχω καταλάβει..απόφοιτος ή μαθητής κάποτε στη ΣΜ; Γιατί αν ήταν μαθητής τότε να πάρει θέση κι ο Σύλλογος Γονέων;!! Αυτός είναι ο ρόλος του ΣΑΣΜ; Να παροτρύνει την Πολιτεια να βρει λύση; Και όπως λέει κ η Argyri Leouποιανού γνώμη/θέση εκφράζεται;;