01 Δεκεμβρίου 2014

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; Μοχάμεντ το δημοφιλέστερο όνομα στη Βρετανία

Το όνομα του προφήτη Μωάμεθ... κερδίζει έδαφος στη χώρα του Ντέιβιντ Κάμερον, όπου το 9% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το πιο δημοφιλές όνομα για αγόρια στη Βρετανία είναι το "Μοχάμεντ".

Το όνομα του προφήτη Μωάμεθ έχει γίνει πλέον ανάρπαστο στη χώρα του Ντέιβιντ Κάμερον, όπου το 9% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του "Baby Centre", μιας βρετανικής ιστοσελίδας για την οικογένεια που επικαλείται σχετική μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, η δημοφιλία του μουσουλμανικού αυτού ονόματος είναι μία ένδειξη ότι το Ισλάμ είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κοινωνίας.

"Η λαοφιλία των μουσουλμανικών ονομάτων στη Βρετανία του 2014 μαρτυρά και τη διαφορετικότητα στη χώρα" υποστηρίζει η διευθύντρια της βρετανικής ιστοσελίδας "Baby Centre, Σάρα Ρέντσαου, στην εφημερίδα "Mirror".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το όνομα "Μοχάμεντ" καταλάμβανε την 27η θέση το 2013 και μέσα σ' ένα χρόνο εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση της λίστας με τα 100 δημοφιλέστερα ονόματα για παιδιά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το όνομα "Μοχάμεντ" επικράτησε έναντι παραδοσιακών βρετανικών ονομάτων, όπως "Όλιβερ" και "Τζακ". Ιδιαίτερα στο Λονδίνο, επισημαίνει η Σάρα Ρέντσαου, το όνομα αυτό κάνει θραύση.

Στη λίστα με τα 100 δημοφιλέστερα ονόματα κοριτσιών για το 2014, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το όνομα "Σοφία". Το γυναικείο μουσουλμανικό όνομα "Νουρ" έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη σχετική λίστα, καταλαμβάνοντας την 29η θέση.

Για τη Σάρα Ρέντσαου, η αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Βρετανία οφείλεται σε δύο λόγους: στο υψηλό ποσοστό γεννήσεων και στη συνεχιζόμενη μετανάστευση από τη Νότια Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, η έρευνα του "Baby Centre" αποτελεί πληρωμένη καταχώρηση και τα αποτελέσματά της δεν συνιστούν προϊόν επίσημων στοιχείων, αλλά προκύπτει από τις απαντήσεις επισκεπτών της εν λόγω ιστοσελίδας, στην ερώτηση «τι όνομα δίνουν στο παιδί τους».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετική λίστα, που δημοσιεύει το BuzzFeed, το "Μοχάμεντ" δεν βρίσκεται καν μέσα στα δέκα πρώτα ονόματα σε προτίμηση στο Ηνωμένο Βασίλειο...