24 Δεκεμβρίου 2014

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα

Πτώση 4,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το εννεάμηνο του 2014, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Eυρωζώνη, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο ΣΕΒΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 2,6 τρισ. ευρώ, ενώ στη χώρα μας κατεγράφη πτώση 4,4%, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1% είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσίασε το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ).

Από τους μεγαλύτερους χαμένους στις εξαγωγές της Ελλάδας ήταν τα καύσιμα και τα τρόφιμα με πτώση 9% και 10% αντιστοίχως, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι κλάδοι των χημικών (+5%) και των μηχανημάτων-οχημάτων (+5%), των βιομηχανικών προϊόντων (+1,1%) και οι εξαγωγές των πρώτων υλών (+0,2%).

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στα πιο δημοφιλή προϊόντα της χώρας βρίσκονται οι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (12η θέση), σιτάρι σκληρό-ανάλεστο (59η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (70η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (73η θέση), ράβδοι από κράματα χαλκού-αλουμινίου (74η θέση), δίχτυα αλιείας (83η θέση), ψεκαστικά γεωργίας και κηπουρικής (89η θέση), ψάρια καπνιστά (93η θέση), υφάσματα ακατέργαστα (98η θέση), είδη υγιεινής από σίδηρο, χάλυβα, χαλκό ή αργίλιο (99η θέση).

Η πλειοψηφία αυτών των προϊόντων κατευθύνεται προς την Τουρκία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.